Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Podzemni prolaz u Nišu u opasnosti: Ako stanu pumpe u roku od 3 sata sve će biti poplavljeno

rssBookmark and Share

Niš 26.02.2016. M.M.

Čitav podzemni prolaz u centru Niša, sa svih 350 lokala i između 1.200 i 1.300 zaposlenih, za samo par sati bi mogao da bude poplavljen podzemnim i otpadnim vodama.

Foto: Belami
Foto: Belami

Od toga ga deli nekoliko pumpi, koje zbog konfiguracije terena rade 24 sata, a struja kojom se redovno napajaju je isključena još oktobra prošle godine. Isto važi i za osvetljenje hodnika u objektu koji danonoćno zavisi od veštačkog svetla. Jedan od uzroka problema su vlasništvo na hodniku, koji je u svojini Grada i električna brojila, koja su registrovana na Nišprojekt, a on je u stečaju. I pumpe i osvetljenje se sada snabdevaju strujom iz lokala. Vlasnici, međutim, podvlače da u današnje vreme, kada je kupovna moć Nišlija izuzetno niska, neće moći još dugo da plaćaju struju na način na koji to rade sada.

Iako je podzemni prolaz podeljen u tri celine-na stari podzemni prolaz, „Gorču“ i „Siti pasaž“, problem je zajednički za sve. Bratislav Đorđević, predsednik Udruženja podzemni prolaz „Gorča“, kaže da su vlasnici lokala u ovom delu spremni da brojila preko kog se zadovoljavaju zajedničke potrebe preuzmu na sebe, kao i održavanje higijene u objektu, ali da bi onda brojila trebalo da se prenesu na njih. Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da je grad uknjižbu hodnika osporio, a da je od Elektroprivrede Srbije traženo da se dug reprogramira i posle toga, električna brojila prenesu upravo na vlasnike lokala.

Bratislav Đorđević kaže da su vlasnici lokala u početku plaćali zajedničku struju, ali da su prestali kada je i servisiranje pumpi, koje su u međuvremenu počele da se kvare, praktično prebačeno na njih.

- Mi hoćemo da plaćamo zajedničku struju, ali tražimo da se brojila prenesu na nas i da se svetlo naplaćuje kao ulično, jer radi i preko dana, pa je sadašnja blok tarifa preskupa. To nam nije omogućeno-priča nam Đorđević, koji je među prvima kupio lokal u novom podzemnom prolazu.-Ugovorom iz 1995. godine između Grada i Nišprojekta, koji je gradio podzemni prolaz, predviđeno je da hodnici budu stopostotno javna površina, da će troškove održavanja u potpunosti snositi Grad, a da će zajedničku struju sa po 50 posto plaćati Nišprojekt i Grad Niš. Tri godine kasnije, kada je podzemni prolaz praktično proradio, ove dve ugovorne strane su bez znanja vlasnika, koji su već kupovali lokale, potpisali aneks ugovora i obrisali odrednicu hodnika kao javne površine, tako da se nije znalo čije je vlasništvo. To im nije smetalo da 2004. godine Grad Niš uknjiže kao njegovog vlasnika. Sa zajedničkog strujomera iz podzemnog prolaza se snabdevaju i velike trgovine koje nisu u njegovom sastavu. Nama, na kraju, nije važno na čije se ime nešto vodi, važno je da funkcioniše.

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković je juče za Narodne novine rekao da je Grad osporio uknjižbu iz 2004. jer, po njegovim rečima, nema bilo kakvog interesa da hodnik u podzemnom prolazu bude javna površina.

-Od Elektroprivrede Srbije smo pre dva ili tri meseca tražili da se dug koji je ostao iza Nišprojekta u stečaju reprogramira, a da se nakon toga brojila za zajedničku struju prenesu na vlasnike lokala. Na potezu je Elektrodistribucija - kaže Slavković.

Izvor: Belami portal

Komentara: 0


#   Niš   struja   Elektrodistribucija   Ljubivoje Slavković   podzemne vode   Narodne novine   24 sata   lokali   Bratislav Đorđević   kupovna moć   javne površine   podzemni prolaz   javna površina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima