Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ПОНС апликација – корак ка уклањању препрека за кретање особа са ивалидитетом

rssBookmark and Share

Ниш 21.11.2019. Јужна Србија Инфо

Непрописно паркирани аутомобили и најразличитије архитектонске баријере свакодневно ометају кретање особа са инвалидитетом кроз Ниш, а тако је и широм Србије.

ПОНС апликација – корак ка уклањању препрека за кретање особа са ивалидитетом

Фондација ПОНС пронашла је начин за једноставно пријављивање таквих проблема – путем истоимене апликације. Апликација се може преузети са Плаy продавнице и могу је, осим особа са инвалидитетом, користити сви када у саобраћају увиде неправилност коју треба решити.

„Фондација ПОНС је прошле године почела заговарање за што већи ниво сигурности особа са инвалидитетом у саобраћају. Добили смо много притужби од возача, пешака и путника у јавном градском саобраћају и са различитим врстама инвалидитета. Све притужбе указују на то да је у Нишу веома тешко функционисање особа са инвалидитетом“, наводи Иван Новковић, управитељ Фондације ПОНС.

Он каже да је ова апликација један од алата које је фондација покренула како би људи са инвалидитетом могли да укажу на саобраћајне проблеме на које наилазе у Нишу.

„Наш задатак је да се, кад примимо пријаву, са радном групом коју смо оформили, бавимо пристиглим проблемима и да утичемо на решење оног дела проблема који је у надлежности доносилаца одлука“.

Апликација је покренута пре две недеље и преко ње је стигло већ пет притужби. Биле су намењене Комуналној полицији, Полицијској управи и Саобраћаној полицији.

„Проблеми особа са инвалидитетом слични су проблемима, на пример, родитеља са децом у колицима, особа које се отежано крећу, старих људи. Ми позивамо све да нам се придруже у заједничком послу, а то је побољшање сигурности у саобраћају у Нишу“, поручује Новковић.

Према речима градског већника за саобраћај Игора Војиновића, град Ниш дуго сарађује са удружењима особа са инвалидитетом кроз различите градске структуре.

„Фондација ПОНС се потрудила да на савремен начин прикупи информације које ће бити доступне великом броју корисника, односно градским институцијама, јавним и комуналним предузећима. Тако бисмо ми на мало систематичнији начин могли да стекнемо увид у проблематичне тачке у граду које им отежавају кретање, односно у проблематику која је њима позната, али не у потпуности и одређеним градским институцијама“.

Радну групу оформљену за реаговање на притужбе грађана преко апликације, поред чланова ПОНС-а, тренутно чине представници Града, ЈКП „Медиана“, Паркинг сервиса, Дирекције за изградњу града и Дирекције за јавни градски превоз. То су институције од значаја за нормално функционисање особа са инвалидитетом у саобраћају или су надлежне за архитектонске баријере, које су један од кључних проблема.

Коментара: 0


#   Ниш   аутомобили   апликација   Особе са инвалидитетом   Иван Јовановић   ПОНС Фондација   ПОНС Фондација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима