Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Порфирије: Не пристајемо на ускраћивање људских права због говора српским језиком - не желимо да наша деца не знају ко им је мајка, а ко отац

Bookmark and Share

14.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Патријарх Порфирије изнео је у писаној поруци јасан став на научном скупу "Правни аспекти и последице примене Закона о родној равноправости", истичући да српски народ неће пристати на ограничавање људских права због коришћења српског језика.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Тема овог скупа сматра се изузетно значајном, с обзиром на то да примена закона о родној равноправности утиче на српски етос и начин живота.

Патријарх Порфирије, који је изостао са важног скупа због сахране викара – владике Антонија, старешине Подворја српске цркве у Москви, у својој поруци подсетио је на акламативну подршку свеукупне јавности коју је први скуп организован на исту тему добио, као и на закључке који су тада донети. Истакао је да ова подршка снажно манифестује да српски православни народ и други народи "који деле исто сунце" неће дозволити да наредна поколења буду грабава.

Патријарх је у писаној поруци позвао учеснике скупа, међу којима су професори права, научници, адвокати и други, да предложе правне мере како би се зауставила примена закона о родној равноправности. Овај закон, према његовим речима, покушава да промени начин комуникације и начин живота српског народа.

Порфирије је нагласио да српски православни народ неће дозволити да буду ограничена права било коме због коришћења српског језика, посебно неће толерисати кажњавање из тог разлога. Он је истакао подршку коју је добио од јавности на претходним скуповима посвећеним овој теми, наглашавајући да српски народ неће дозволити да наредне генерације буду ограничене.

"Људи који овде живе не пристају на то да мајке и оци буду родитељи бројеви 1 и 2, а можда и 3 и 4. Ми не желимо да наша деца не знају ко им је мајка, а ко отац, а напослетку да не знају ко су они сами. Ми не говоримо и нећемо говорити родно осетљивим језиком, него српским језиком. Не пристајемо да било коме због тога што говори српским језиком буду ускраћена људска права, а поготово да буде кажњаван због тога.", рекао је патријарх.

Патријарх је такође нагласио да је против наметања промене свести и начина живота кроз промовисање родне политике, посебно у образовном систему, од вртића до универзитета. Његова порука била је јасна - српски народ брани људска права и слободе.

На скупу су говорили и представници Матице српске и стручна јавност, истичући да је примена закона о родној равноправности угрозила темеље опстанка српског народа. Ово је изазвало забринутост због смера у којем се друштво креће.

Патријарх Порфирије захвалио је свим присутнима на подршци, истичући да српска Црква, Матица српска и целокупан народ чврсто стоје у одбрани људских права, идентитета и слобода.

 

 

 


#   СПЦ   родна равноправност   српски језик   Патријарх Порфирије
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима