Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Porfirije: Ne pristajemo na uskraćivanje ljudskih prava zbog govora srpskim jezikom - ne želimo da naša deca ne znaju ko im je majka, a ko otac

Bookmark and Share

14.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Patrijarh Porfirije izneo je u pisanoj poruci jasan stav na naučnom skupu "Pravni aspekti i posledice primene Zakona o rodnoj ravnopravosti", ističući da srpski narod neće pristati na ograničavanje ljudskih prava zbog korišćenja srpskog jezika.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Tema ovog skupa smatra se izuzetno značajnom, s obzirom na to da primena zakona o rodnoj ravnopravnosti utiče na srpski etos i način života.

Patrijarh Porfirije, koji je izostao sa važnog skupa zbog sahrane vikara – vladike Antonija, starešine Podvorja srpske crkve u Moskvi, u svojoj poruci podsetio je na aklamativnu podršku sveukupne javnosti koju je prvi skup organizovan na istu temu dobio, kao i na zaključke koji su tada doneti. Istakao je da ova podrška snažno manifestuje da srpski pravoslavni narod i drugi narodi "koji dele isto sunce" neće dozvoliti da naredna pokolenja budu grabava.

Patrijarh je u pisanoj poruci pozvao učesnike skupa, među kojima su profesori prava, naučnici, advokati i drugi, da predlože pravne mere kako bi se zaustavila primena zakona o rodnoj ravnopravnosti. Ovaj zakon, prema njegovim rečima, pokušava da promeni način komunikacije i način života srpskog naroda.

Porfirije je naglasio da srpski pravoslavni narod neće dozvoliti da budu ograničena prava bilo kome zbog korišćenja srpskog jezika, posebno neće tolerisati kažnjavanje iz tog razloga. On je istakao podršku koju je dobio od javnosti na prethodnim skupovima posvećenim ovoj temi, naglašavajući da srpski narod neće dozvoliti da naredne generacije budu ograničene.

"Ljudi koji ovde žive ne pristaju na to da majke i oci budu roditelji brojevi 1 i 2, a možda i 3 i 4. Mi ne želimo da naša deca ne znaju ko im je majka, a ko otac, a naposletku da ne znaju ko su oni sami. Mi ne govorimo i nećemo govoriti rodno osetljivim jezikom, nego srpskim jezikom. Ne pristajemo da bilo kome zbog toga što govori srpskim jezikom budu uskraćena ljudska prava, a pogotovo da bude kažnjavan zbog toga.", rekao je patrijarh.

Patrijarh je takođe naglasio da je protiv nametanja promene svesti i načina života kroz promovisanje rodne politike, posebno u obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta. Njegova poruka bila je jasna - srpski narod brani ljudska prava i slobode.

Na skupu su govorili i predstavnici Matice srpske i stručna javnost, ističući da je primena zakona o rodnoj ravnopravnosti ugrozila temelje opstanka srpskog naroda. Ovo je izazvalo zabrinutost zbog smera u kojem se društvo kreće.

Patrijarh Porfirije zahvalio je svim prisutnima na podršci, ističući da srpska Crkva, Matica srpska i celokupan narod čvrsto stoje u odbrani ljudskih prava, identiteta i sloboda.

 

 

 


#   SPC   rodna ravnopravnost   srpski jezik   Patrijarh Porfirije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima