Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повежимо село и град – активистички марш од Доње Трнаве до Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 13.10.2019. НКД, Медиареформ

Активисти Националне коалиције за децентрализацију су заједно са групом Кобра и удружењем ЗОО Планет пешачили од Доње Трнаве до Ниша.

Активистичка шетња у циљу приближавања села граду
Активистичка шетња у циљу приближавања села граду

Како би указали на проблеме људи који живе на нишким селима, активисти Националне коалиције за децентрализацију су, заједно са групом Кобра и удружењем ЗОО Планет, пешачили од Доње Трнаве до Ниша.

За седам сати, колико је шетња трајала, прешли су 20 км, обишли седам села и на крају се састали са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем, како би му указали на проблеме мештана.

- Са намером да укажемо на лошу повезаност села са градом, уз подршку групе Кобра и Удружења ЗОО планет, шетали смо прошле недеље дуже од 20 километара на потезу од Доње Трнаве до Ниша. У шетњи смо са мештанима седам села: Доња Трнава, Доња Топоница, Мезграја, Вртиште, Трупале, Поповац и Медошевац, разговарали о проблемима због којих се људи све чешће исељавају у град, каже Марија Маринковић из Коалиције.

Закључак је, кажу, јединствен:

- Крајње је време да политичари схвате да се локална политика води тако што се далеко више слушају грађани и решавају њихови проблеми, а мање држе говори. Посебно што у већини села нема основних услова за цивилизован живот 21. века, без канализације, без лекара, продавница, јавног превоза.

Мештане руралних крајева муче слични проблеми – недовољан број линија приградског превоза и висока цена карте, лоша инфраструктура, неадекватна здравствена заштита, недостатак садржаја за разоноду деце и младих…

Како напомињу, да би се снабдели основним животним намирницама или лековима, мештани Доње Топонице морају да буду у завидној физичкој кондицији.

- У свом селу немамо ни продавницу нити апотеку. Најближа продавница налази се у Доњој Трнави што је удаљено од нас око километар и по, а да бисмо купили лекове, морамо до Горње Топонице која је удаљена око 2, 5 километра од нас - казао је активистима Владимир Марковић из Доње Топонице.

Да су, кад заболи, лекови далеко, потврђују и мештани Мезграје који, за разлику од суседне Доње Топонице, имају две продавнице у селу, али им недостају – млади. Све је више напуштених домова и имања, кажу.„ Запостављени смо у сваком погледу, ми на селу смо грађани другог реда", закључила је Стана Кочић из Мезграје.

Лоша инфрастуктура у селима надомак Ниша

Инфраструктурни проблеми, такође, погађају мештане моравских села. Уличне рупе, слаб напон струје, неуређена канализација свакодневно стварају муке људима у Трупалу, Вртишту, Медошевцу.

- Највећи проблем је трафо – од 150 до 160 волти је струја, телевизоре кад упалимо гасе се, машине у кући не могу да раде, чекамо ноћ да пустимо машину за веш – жали се Вукомир Цветковић из Трупала.

Његов комшија Часлав Тасић има примедбе и на канализацију, а са истим проблемом срећу се и мештани Медошевца који је од центра Ниша удаљен тек двадесетак минута хода.

- Канализација није до краја спроведена, кубуримо и са псима луталицама који разносе смеће из корпи па нам, као што видите, центар ни на шта не личи - незадовољна је Медошевчанка Слађана Станковић.

Осим разговора са активистима, мештани седам села су били у прилици да напишу питање градоначелнику која су активисти уручили Дарку Булатовићу на крајњој станици марша„ Повежимо село и град" – у Градској кући у Нишу.

- 28 шетача пешачило је скоро 25 километара. Током марша “Повежимо село и град” смо пуно научили о селима око Ниша од људи које смо сретали, додају волонтери.

Након разговора са мештанима седам села, последња станица шетње била је Градска кућа у Нишу где су градоначелнику предочили проблеме које су детектовали током шетње.

- Наредни сусрет са њим смо заказали за децембар када ћемо разговорати о, надам се, позитивним помацима у руралним подручјима и решењима за проблеме које су људи пријавили - додају организатори.

Марш„ Повежимо село и град" реализован је у оквиру пројекта„ Грађани имају моћ" чији је циљ јачање поверења између грађана и институција кроз већу одговорност изабраних лица и боље укључивање јавности и грађана у процес доношења одлука и креирање јавних политика.

Коментара: 0


#   Ниш   Кобра (орг)   Дарко Булатовић   Доња Трнава   ЗОО Планет (орг)   Трупале   Национална коалиција за децентрализацију   Слађана Станковић   Вртиште
@GrupaKobra @DarkoBulatovic_ @zooplanetnis @decentralizuj @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима