Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова мрежа школа изазвала пометњу Нишавском округу

rssBookmark and Share

Ниш 06.03.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Прва радна верзија нове мреже школа која предвиђа спајање појединих школа које имају мање од 480 ученика, изазвала је пометњу у многим школама у Нишу. Предлогом су незадовољни и родитељи, док надлежни поручују да коначна одлука још није донета и да деца неће трпети због предложених измена.

Фото: РТС
Фото: РТС

Незадовољство је највеће у школама које треба да буду припојене другима као њихова истурена одељења, односно да изгубе статус правног лица.

Вера Костић, директорка ОШ "Први мај" из Трупала каже да ће се створити додатни трошкови родитељима који ће морати да иду за потврде у друге школе.

Бојазан је и да би таква истурена одељења, ипак касније могла бити и угашена применом правилника о формирању одељења на једно, уместо на два правна лица.

"Ми ћемо имати, рецимо, 35 наших ученика и још седам у Миљковцу. Да ли ће нам дозволити формирање три одељења - сигурно не", каже Марко Ристић, директор ОШ "Бранислав Нушић" из Доње Трнаве.

У Школској управи кажу да родитељи не треба да брину. Објашњавају да је све тек радна верзија.

"Ниједно дете, овако како је сада мрежа и радна верзија неће променити зграду у коју иде. Да ли ће се звати Иво Андрић или некако другачије, то је друга прича. Градоначелник је основао радну групу која је предлагала директорима школа радне верзије, и да се о томе разговара. Али се одмах као у свакој чаршији пронесе вест да је то тако, да је то коначно", каже Драган Гејо, начелник Школске управе у Нишу.

Руководство градске општине Црвени крст не слаже се потпуно са предложеном верзијом.

"Ми видимо решење да ако нека школа има једносменски рад да се то омогући да ове школе које треба да се припајају, да бар те услове испуне и да остану и даље као до сада", каже Мирослаав Милутиновић, председник ГО Црвени крст.

Одлука о мрежи школа донета је ради рационализације, с обзиром на то да је велики број школа са малим бројем деце скуп систем, и да је нерационално имати школу са 40 деце са истом стручном службом какву има школа са хиљаду ђака.

Град Ниш је пре двадесетак година имао близу пет хиљада осмака, а ове године их је двоструко мање, док је број школа остао непромењен.

Коментара: 0


#   Ниш   школе   Иво Андрић   Влада Републике Србије   Бранислав Нушић   Црвени Крст градска општина   Доња Трнава   Министарство просвете   Школска управа   Трупале   Марко Ристић   реорганизација   Први мај   Драган Гејо   Миљковац   правна лица   градске општине
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима