Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova mreža škola izazvala pometnju Nišavskom okrugu

rssBookmark and Share

Niš 06.03.2019. RTS, Južna Srbija Info

Prva radna verzija nove mreže škola koja predviđa spajanje pojedinih škola koje imaju manje od 480 učenika, izazvala je pometnju u mnogim školama u Nišu. Predlogom su nezadovoljni i roditelji, dok nadležni poručuju da konačna odluka još nije doneta i da deca neće trpeti zbog predloženih izmena.

Foto: RTS
Foto: RTS

Nezadovoljstvo je najveće u školama koje treba da budu pripojene drugima kao njihova isturena odeljenja, odnosno da izgube status pravnog lica.

Vera Kostić, direktorka OŠ "Prvi maj" iz Trupala kaže da će se stvoriti dodatni troškovi roditeljima koji će morati da idu za potvrde u druge škole.

Bojazan je i da bi takva isturena odeljenja, ipak kasnije mogla biti i ugašena primenom pravilnika o formiranju odeljenja na jedno, umesto na dva pravna lica.

"Mi ćemo imati, recimo, 35 naših učenika i još sedam u Miljkovcu. Da li će nam dozvoliti formiranje tri odeljenja - sigurno ne", kaže Marko Ristić, direktor OŠ "Branislav Nušić" iz Donje Trnave.

U Školskoj upravi kažu da roditelji ne treba da brinu. Objašnjavaju da je sve tek radna verzija.

"Nijedno dete, ovako kako je sada mreža i radna verzija neće promeniti zgradu u koju ide. Da li će se zvati Ivo Andrić ili nekako drugačije, to je druga priča. Gradonačelnik je osnovao radnu grupu koja je predlagala direktorima škola radne verzije, i da se o tome razgovara. Ali se odmah kao u svakoj čaršiji pronese vest da je to tako, da je to konačno", kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu.

Rukovodstvo gradske opštine Crveni krst ne slaže se potpuno sa predloženom verzijom.

"Mi vidimo rešenje da ako neka škola ima jednosmenski rad da se to omogući da ove škole koje treba da se pripajaju, da bar te uslove ispune i da ostanu i dalje kao do sada", kaže Miroslaav Milutinović, predsednik GO Crveni krst.

Odluka o mreži škola doneta je radi racionalizacije, s obzirom na to da je veliki broj škola sa malim brojem dece skup sistem, i da je neracionalno imati školu sa 40 dece sa istom stručnom službom kakvu ima škola sa hiljadu đaka.

Grad Niš je pre dvadesetak godina imao blizu pet hiljada osmaka, a ove godine ih je dvostruko manje, dok je broj škola ostao nepromenjen.

Komentara: 0


#   Niš   škole   Ivo Andrić   Vlada Republike Srbije   Branislav Nušić   Crveni Krst gradska opština   Donja Trnava   Ministarstvo prosvete   Školska uprava   Trupale   Marko Ristić   reorganizacija   Prvi maj   Dragan Gejo   Miljkovac   pravna lica   gradske opštine
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima