Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Познати објекат задужбина др Алексе Савића и ресторан "Савићевац" на прокупачном Хисару судском одлуком у рукама Града

rssBookmark and Share

Прокупље 06.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

После вишедеценијских трзавица, коначно је постигнуто решење у корист Града Прокупља у спору око имовинско-правне природе објекта "Савићевац" на брду Хисар. Судским поравнањем из 1999. године, закљученим између тадашње општине Прокупље и предузећа "Прокупац", окончан је спор између локалне самоуправе и наведеног предузећа.

Фото: Град Прокупље
Фото: Град Прокупље

Уводом тог поравнања утврђено је да је носилац права коришћења на спратном делу објекта Град Прокупље, док је носилац права коришћења на приземном делу објекта било предузеће "Прокупац". Међутим, уласком овог предузећа у стечај током 2014. године, Град Прокупље је покренуо поступак излучења права из стечајне масе.

Након низа правних поступака, Град Прокупље је коначно успео да оконча спор, а 26. марта 2024. године признато му је да је једини и искључиви власник објекта "Савићевац". Градоначелник Прокупља, Мирослав Антовић, истакао је да ће објекат бити фактички предат граду у року од 30 дана.

Ова одлука представља значајан корак ка решавању дугогодишњег проблема и враћању имовине Граду Прокупљу, као и поштовању воље легатара Алекса Савића. Хисар је омиљено место Прокупчана, а објекат "Савићевац" заједно са тврђавом чини драгоцени део културног и историјског наслеђа града. Ова вест са поносом је саопштена грађанима, истичући да нико други нема права или терете на овом објекту.

Савићевац, задужбина др. Алексе Савића, није само архитектонски споменик већ симбол хуманости и богатства културног наслеђа Прокупља. Ова импресивна грађевина, која је својевремено била позната као "Савоћевац", сведочи о великом хуманитарном делу и љубави према овом граду коју је гајио др. Алекса Савић, познати лекар, добротвор и министар здравља Краљевине СХС.

Др. Савић је тестаментом изразио жељу да на врху брда Хисар буде подигнут "леп и модеран замак", који ће остати као трајни споменик његовој посвећености добробити заједнице. Савићевац, поред своје архитектонске лепоте, чува сећање на др. Алексу Савића и његово несебично залагање за добробит Прокупља и његових грађана, посебно у области здравства.

Овај споменик хуманости постао је симбол трајног наслеђа др. Савића, инспиришући људе да негују вредности солидарности и бриге за заједницу. Изграђен 1931. године, Савићевац је не само културно место већ и омиљени видиковац, пружајући предиван поглед на Прокупље и његову околину. Данас, Савићевац остаје кључно место које негује традицију, образовање и уметност, повезујући прошлост и садашњост у непрекидном низу културног развоја града.

 

 

 


#   Прокупље   ресторан   локална самоуправа   судски спор   Савићевац   Др Алекса Савић   Прокупац предузеће
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима