Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poznati objekat zadužbina dr Alekse Savića i restoran "Savićevac" na prokupačnom Hisaru sudskom odlukom u rukama Grada

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Posle višedecenijskih trzavica, konačno je postignuto rešenje u korist Grada Prokuplja u sporu oko imovinsko-pravne prirode objekta "Savićevac" na brdu Hisar. Sudskim poravnanjem iz 1999. godine, zaključenim između tadašnje opštine Prokuplje i preduzeća "Prokupac", okončan je spor između lokalne samouprave i navedenog preduzeća.

Foto: Grad Prokuplje
Foto: Grad Prokuplje

Uvodom tog poravnanja utvrđeno je da je nosilac prava korišćenja na spratnom delu objekta Grad Prokuplje, dok je nosilac prava korišćenja na prizemnom delu objekta bilo preduzeće "Prokupac". Međutim, ulaskom ovog preduzeća u stečaj tokom 2014. godine, Grad Prokuplje je pokrenuo postupak izlučenja prava iz stečajne mase.

Nakon niza pravnih postupaka, Grad Prokuplje je konačno uspeo da okonča spor, a 26. marta 2024. godine priznato mu je da je jedini i isključivi vlasnik objekta "Savićevac". Gradonačelnik Prokuplja, Miroslav Antović, istakao je da će objekat biti faktički predat gradu u roku od 30 dana.

Ova odluka predstavlja značajan korak ka rešavanju dugogodišnjeg problema i vraćanju imovine Gradu Prokuplju, kao i poštovanju volje legatara Aleksa Savića. Hisar je omiljeno mesto Prokupčana, a objekat "Savićevac" zajedno sa tvrđavom čini dragoceni deo kulturnog i istorijskog nasleđa grada. Ova vest sa ponosom je saopštena građanima, ističući da niko drugi nema prava ili terete na ovom objektu.

Savićevac, zadužbina dr. Alekse Savića, nije samo arhitektonski spomenik već simbol humanosti i bogatstva kulturnog nasleđa Prokuplja. Ova impresivna građevina, koja je svojevremeno bila poznata kao "Savoćevac", svedoči o velikom humanitarnom delu i ljubavi prema ovom gradu koju je gajio dr. Aleksa Savić, poznati lekar, dobrotvor i ministar zdravlja Kraljevine SHS.

Dr. Savić je testamentom izrazio želju da na vrhu brda Hisar bude podignut "lep i moderan zamak", koji će ostati kao trajni spomenik njegovoj posvećenosti dobrobiti zajednice. Savićevac, pored svoje arhitektonske lepote, čuva sećanje na dr. Aleksu Savića i njegovo nesebično zalaganje za dobrobit Prokuplja i njegovih građana, posebno u oblasti zdravstva.

Ovaj spomenik humanosti postao je simbol trajnog nasleđa dr. Savića, inspirišući ljude da neguju vrednosti solidarnosti i brige za zajednicu. Izgrađen 1931. godine, Savićevac je ne samo kulturno mesto već i omiljeni vidikovac, pružajući predivan pogled na Prokuplje i njegovu okolinu. Danas, Savićevac ostaje ključno mesto koje neguje tradiciju, obrazovanje i umetnost, povezujući prošlost i sadašnjost u neprekidnom nizu kulturnog razvoja grada.

 

 

 


#   Prokuplje   restoran   lokalna samouprava   sudski spor   Savićevac   Dr Aleksa Savić   Prokupac preduzeće
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima