Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преко 30 тона туршије за 6.000 нишких студената

rssBookmark and Share

Ниш 14.09.2018. В.Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

Запослени у Студентском центру у Нишу ових дана имају пуне руке после, или прецизније пуне руке поврћа. Пред њима је озбиљан задатак, да припреме око 30 тона домаће зимнице за око 6.000 нишких академаца који се хране у студентским мензама.

Фото: Белами
Фото: Белами

“Већ смо припремили прву туру туршије и она је ускладиштена у, за то предвиђене просторије,  а сада се увелико припремају корнишони”, каже Миљана Стојановић, ПР Студентског центра Ниш. “Највише се за зиму оставља купус који киселимо, око осам тона, али од тог истог купуса се праве и сарме током зимских месеци. Иначе, студенти воле да једу туршију, тако да нам на крају зиме не остане ни килограм од припремљене количине”.

Миљана Стојановић додаје, да се зимница за студенте припрема у строго контролисаним условима и не крије да је Студентски центар у Нишу једини у Србији који на традиционалан начин припрема зимске посластице, и то ради у својој кухињи. У осталим центрима се веч одавно прешло на индустријску зимницу, односно ону која може да се нађе у продавницама.

“Није лако припремити овако велике количине зимнице, али је за нас то важно из два разлога”, каже Миљана. “Први је то што судентима нудимо проверено здраву храну, а други што сам Центар на овај начин штеди јер би нас куповина ове количине зимнице коштала и до три пута више. Све пољопривредне културе које дођу код нас, у Студентски центар, су узгајане у складу са Глобал геп стандардом који представља највиши стандард заштите хране, а уједно обухвата  и контролу здравствене исправности  намирница”.

Када се поврће сложи у бурад, тек након контроле узорака у Институту за јавно здравље, оно може да се нађе и у тањирима студената.

“Зимница је ускладиштена у највећи шпајз у Нишу који се простори не 400 квадрата, а уствари је то атомско склониште”, додаје Миљана Стојановић.

Нишки студенти имају јединствену привилегију да у току зиме једу домаћу зимницу какву, иначе, припремају њихове мајке или баке. Рецептура је идентична и љуборно се чува. За квалитет зимнице је задужен Милисав Филиповић.

Пет година већ припремам зимницу за нишке студенте и нико ми се до сада није пожалио. Све се ради по старом рецепту који знам само ја”, каже Филиповић и додаје да је најважнија у свему томе маринада у којој поврће стоји”.

Додаје да су сви задовољни, а студенти највише.

“Највише воле да једу туршију и корнишоне. За оне који мало воле да заљуте храну, имамо и љуте папричице.

Слађана Арсовић, технолог, додаје да се са припремом зимнице почело 10.септембра.

“Када почне припрема зимнице сви су ангажовани на њиеној припреми. Некада смо стављали и преко 40 тона зимнице, а како се које поврће бере, тако га ми припремамо. Када све завршимо са припремом, и када добијемо потврду да је све исправно, тек онда је понудимо студентима”.

Дневно се у Студентском центру припреме две, до две и по тоне зимнице која ће се на менију у мензама наћи крајем октобра.

После купуса који ће тек доћи на ред за припрему, стављају се корнишони. Ове године биће припремљено нешто преко шест тона овог поврћа. Припремиће се и седам и по тона туршије, али и три тоне карфиола, као и тона шаргарепе. По пола тоне биће укисељеног зеленог парадајза и љутих папричица.

“Мензе студентског центра у Нишу познате су и по томе што се салате, па и туршија и остало укисељено поврће служе по систему шведског стола. Дакле, у неограниченим количинама, а  како нам ништа на крају сезоне не остане, студенти воле да је једу. Можда је један од разлога и то што их подсећа на кућу и бакину кухињу у којој је увек било туршије”, каже Миљана Стојановић.

Коментара: 0


#   Ниш   исхрана   студенти   Студентски културни центар   Студентски центар   студентски домови   кухиња   туршија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима