Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прикупљено више од два милиона динара за изградњу цркве Св. Великомученика Георгија

rssBookmark and Share

Прокупље 09.02.2018. Јужна Србија Инфо

На донаторској вечери коју су организовали Црквена општина Прокупље и Општина Прокупље за изградњу цркве Св. Великомученика Георгија код Дома за смештај и негу старих лица, укупно је прикупљено 2.270.000 динара, 500 евра и 300 франака.

Општина Прокупље
Општина Прокупље

Овој вечери, поред многобројних истакнутих привредника, присуствовао је епископ нишки владика Арсеније са сарадницима, свештенство цркве Свети Прокопије, командант Копнене војске Србије генерал-потпуковник Милисав Симовић, командант 3.бригаде пуковник Предраг Грбић са сарадницима,народни посланик у Скупштини Републике Србије Дарко Лакетић, председник Општине Прокупље Александар Симоновић, председник СО  Прокупље Дејан Лазић, чланови Општинског већа, представници удружења Топличана из Београда и Ниша, као и представници јавног и друштвеног живот прокупачке општине.

Владика Арсеније је у свом говору истакао да су се храмови градили и у тешким временима у свим српским земљама и да ће, уз Божију помоћ и помоћ добрих људи, храм Св.Великомученика Георгија  бити изграђен. Он се захвалио свим људима који су дали прилоге за изградњу цркве.

-Изградња храма је много више од једног градитељског подухвата. Градити храм значи градити Дом Божији.Овом градњом ми настављамо традицију наших предака и светих владара који у свету нису били познати по својим дворовима, већ по својим светим задужбинама, рекао је архијерејски намесник топлички протојереј  ставрофор Слободан Петровић и захвалио се свим људима добре воље који помажу градњу ове цркве.

Он се посебно захвалио Бојани Вукадиновић која је као пројектант урадила и поклонила  пројекат нове цркве, припадницима Војске Србије, проф.Витомиру Михајловићу, председнику Општине Прокупље Александру Симоновићу, члановима Грађевинског одбора и извођачима радова.

Народни посланик Дарко Лакетић је подвукао да је добро што се на донаторској вечери окупио велики број угледних грађана и привредника који ће својим  новчаним прилозима помоћи изградњу цркве.

-Ово је племенита ствар и нешто што ме чини срећним . Грађани Прокупља заслужују да добију још један Свети храм. Локала самоуправа и ја лично учинићемо све да се изградња  што пре заврши, рекао је Лакетић.

Присутнима се обратио и председник Општине Прокупоље Александар Симоновић  истакавши да се идеја о изуградњи храма Св. Георгија јавила још почетком 20 века.

-Идеју о изградњи храма 1934.године подржали су краљ Александар Карађорђевић и владика Варнава. И поред ове подршке пролазиле су године и деценије, а са реализацијом се није одмицало.На дан Градске славе Светог Прокопија 21.јула 2016.године упознао сам се са овом идејом и обећао да ће локална самоуправа учинити све да се крене са њеном реализацијом. Без накнаде смо Цркви уступили  0 ари земљишта  и са 600.000 динара помогли изградњу темеља цркве,  рекао је Симоновић и додао да је ове године из општинског буџета планирано да се издвоји милион динара за ову намену.

Према његовим речима укупна вредност изградње износиће  43.200.000 динара.

Да  сада су завршени радови у вредности од 3.370.000 динара.

-Ако Бог да до краја ове године храм треба да се стави под кров, зашта би се утрошило близу 20 милиона динара. У реализацији овог посла очекујем и помоћ Канцеларије за вере и да уз сагласност и благослов владике Арсенија обезбедимо неопходна средства, изјавио је Симоновић који је упутио захвалност свима који су се одазвали донаторској вечери и новчано подржали изградњу храма.

На вечери је приказан и документарни филм под називом „Црква наша несушна“, аутора Ненада Гиздовића.

Духовне песме певали су Кристина и Страхиња Пешић и Етно група прокупачке Гимназије.


#   Прокупље   Свети Прокопије   донација   Дарко Лакетић   изградња   председник општине   Нишка епархија   локална самоуправа   Слободан Петровић   Александар Карађорђевић   Милисав Симовић   Александар Симоновић   Предраг Грбић   Владика Арсеније   Црква Св Георгија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима