Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље мења Статут и постаје Град

rssBookmark and Share

Прокупље 05.09.2018. Јужна Србија Инфо

На јучерашњој седници Скупштине општине Прокупље разматран је предлог председника Општине Прокупље Александра Симоновића за доношење Статута града Прокупља.

Општина Прокупље
Општина Прокупље

Овај Статут биће усаглашен са Законом о изменама и допунама закона о територијалној организацији Републике Србије, као и са Законом о изменама и допунама закона о локалној самоуправи.

Обраћајући се одборницима председник Симоновић је истакао да је Прокупље добило статус града на иницијативу народног посланика у Скупштини Србије Дарка Лакетића.

– Влада Републике Србије и ресорна министарства су дала сагласност на ову иницијативу. Скупштина Републике Србије је на седници, која је одржана 20. јуна ове године, гласала за овај предлог и тада је изгласано да наша општина добије статус града. Сада када смо постали град, добили смо и одређена права и обавезе. Оно што треба да урадимо јесте да променимо постојећи Статут општине Прокупље, да га усагласимо са Законом о изменама и допунама закона о територијалној организацији Републике Србије и са Законом о изменама и допунама закона о локалној самоуправи, рекао је Симоновић.

Он је додао да на основу Статута Општине Прокупље, председник Општине може да поднесе иницијативу за његову измену, што је он и учинио. Општинско веће је усвојило предлог председника и проследило одборницима СО Прокупље на даље разматрање и усвајање.

-У обавези смо да формирамо и једну комисију која ће радити на предлогу Статута који ће опет доћи на дневни ред једне од наредних седница СО када ће се одлучивати о том предлогу. Уколико одборници усвоје предлог Статута, исти се упућује Министарству државне управе и локалне самоуправе. По добијању њихове сагласности, ова тачка ће се поново наћи на дневном реду највишег органа прокупачке општине, нагласио је председник и подвукао да нас већ сада посматрају као град и да Министарство финансија одобрава три посто већи трансфер финансијских средстава.

Према речима председника Симоновића, комисија која ће радити на изради предлога Статута добила је рок од месец дана да га заврши и упути Већу на разматрање.

Председник ове комисије је руководилац Одељења за општу управу Општине Прокупље Слађана Маричић, а чланови су заменик Општинског правобраниоца Јована Перовић, начелник Општинске управе Никола Копривица, секретар Скупштине Саша Анђелковић и стручни сарадник за нормативно-правне послове Никола Стојановић.

Коментара: 0


#   Прокупље   Министарство финансија   Влада Републике Србије   Дарко Лакетић   председник општине   локална самоуправа   Никола Стојановић   Скупштина Србије   општинско веће   Општина Прокупље   дневни ред   Александар Симоновић   статут   Закон о територијалној организацији   Град Прокупље
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима