Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje menja Statut i postaje Grad

rssBookmark and Share

Prokuplje 05.09.2018. Južna Srbija Info

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Prokuplje razmatran je predlog predsednika Opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića za donošenje Statuta grada Prokuplja.

Opština Prokuplje
Opština Prokuplje

Ovaj Statut biće usaglašen sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kao i sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi.

Obraćajući se odbornicima predsednik Simonović je istakao da je Prokuplje dobilo status grada na inicijativu narodnog poslanika u Skupštini Srbije Darka Laketića.

– Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva su dala saglasnost na ovu inicijativu. Skupština Republike Srbije je na sednici, koja je održana 20. juna ove godine, glasala za ovaj predlog i tada je izglasano da naša opština dobije status grada. Sada kada smo postali grad, dobili smo i određena prava i obaveze. Ono što treba da uradimo jeste da promenimo postojeći Statut opštine Prokuplje, da ga usaglasimo sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, rekao je Simonović.

On je dodao da na osnovu Statuta Opštine Prokuplje, predsednik Opštine može da podnese inicijativu za njegovu izmenu, što je on i učinio. Opštinsko veće je usvojilo predlog predsednika i prosledilo odbornicima SO Prokuplje na dalje razmatranje i usvajanje.

-U obavezi smo da formiramo i jednu komisiju koja će raditi na predlogu Statuta koji će opet doći na dnevni red jedne od narednih sednica SO kada će se odlučivati o tom predlogu. Ukoliko odbornici usvoje predlog Statuta, isti se upućuje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Po dobijanju njihove saglasnosti, ova tačka će se ponovo naći na dnevnom redu najvišeg organa prokupačke opštine, naglasio je predsednik i podvukao da nas već sada posmatraju kao grad i da Ministarstvo finansija odobrava tri posto veći transfer finansijskih sredstava.

Prema rečima predsednika Simonovića, komisija koja će raditi na izradi predloga Statuta dobila je rok od mesec dana da ga završi i uputi Veću na razmatranje.

Predsednik ove komisije je rukovodilac Odeljenja za opštu upravu Opštine Prokuplje Slađana Maričić, a članovi su zamenik Opštinskog pravobranioca Jovana Perović, načelnik Opštinske uprave Nikola Koprivica, sekretar Skupštine Saša Anđelković i stručni saradnik za normativno-pravne poslove Nikola Stojanović.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Ministarstvo finansija   Vlada Republike Srbije   Darko Laketić   predsednik opštine   lokalna samouprava   Nikola Stojanović   Skupština Srbije   opštinsko veće   Opština Prokuplje   dnevni red   Aleksandar Simonović   statut   Zakon o teritorijalnoj organizaciji   Grad Prokuplje
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima