Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tri važna projekta za Toplički okrug koji će privući investitore!

rssBookmark and Share

Prokuplje 14.10.2018. Južna Srbija Info

Razvoj Prokuplja i drugih opština Topličkog upravnog okruga bila je tema sednice Vlade Republike Srbije koja je održana u Prokuplju prošlog četvrtka.

Tri važna projekta za Toplički okrug koji će privući investitore!

Na konferenciji za medije, koja je održana nakon sednice, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je svim građanima Dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu i govorila o planovima razvoja ovog dela naše zemlje u narednom periodu.

-Razvoj Topličkog okruga i Prokuplja je bila tema današnje sednice. Za održavanje ove posebne sednice opredelili smo se iz razloga što je u Prokuplju napravljen veliki pomak u poboljšanju uslova života i rada u svim oblastima i što će fokus delovanja Vlade i njenih ministara u narednom periodu biti Prokuplje i Toplica, izjavila je ona i dodala da se krenulo sa radovima na tri izuzetno važna projekta.

Prema njenim rečima, izgradnja „auto puta mira“ Niš-Prokuplje-Merdare-Priština-Tirana-Drač biće signal potencijalnim investitorima za otvaranje fabrika i novih radnih mesta.

Prva faza izgradnje ovog puta, čiji idejni projekat je završen, na realciji Niš-Pločnik krenuće krajem 2019. godine.

Ana Brnabić je istakla da će se naredne nedelje na sednici Vlade Srbije doneti zaključak da se gradu Prokuplju ustupi zemljište od 16 hektara za izgradnju Industrijske zone.

-Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija izdvojiće 490 miliona dinara za infrastrukturne radove u Industrijskoj zoni. Zajedno sa lokalnom samoupravom nastojaćemo da dovedemo investitore. Svoje mesto u ovoj zoni trebali bi da nađu i lokalni preduzetnici za otvaranje malih i srednjih preduzeće, rekla je ona i dodala da na otvaranju ovih preduzeća veliku ulogu imaju rukovodstva lokalnih samouprava.

Treći projekat je izmeštanje Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u neiskorišćeni deo Doma zdravlja.

-Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima krenuli su sa izradom tehničke dokumentacije. Ogromna sredstva će se izdvojiti za izmeštanje bolnice. Neiskorišćen prostor od 30 hiljada kvadratnih metara je ogromna površina. Ovim izmeštanjem želimo da Prokuplje bude regionalni centar za lečenje, izjavila je Brnabić i podvukla da je dobro što Prokuplje skoro svaki mesec posećuje neko od ministara ili državnih sekretara i da su rezultati tih poseta vidljivi na svakom mestu.

Govoreći o daljem privrednom razvoju Prokuplja, predsednica Vlade je naglasila, da već sada postoji interesovanje četiri firme za proširenje kapaciteta i zapošljavanje dodatnih 1.112 radnika.

Vrednost ovih projekata iznosi 32 miliona evra.

Najveći broj radnika zaposliće se 2019. i 2020.godine

Podstrek za investitore biće i projekat gasifikacije na realciji Niš-Prokuplje, čija vrednost iznosi 15 miliona evra.

-Prokuplje je bila opština na dnu lestvice gradova i lokalnih samouprava po broju zaposlenih u odnosu na normative. Pre šest godina tri puta je bio veći broj zaposlenih u odnosu na normative. Za plate zaposlenih tada se izdvajalo više od 50 odsto budžetskih sredstava. Kada izdvajate ovolika sredstva za prekobrojan broj zaposlenih onda nemate ulaganja u infrastrukturu, škole, vrtiće, kulturu i sport, rekla je Brnabić i dodala da se danas situacija znatno promenila.

Predsednica Vlade je rukovodstvu lokalne samouprave preporučila da prave što više projekata i sa istima kod nadležnih ministarstva konkurišu za dodelu sredstava.

Odgovarajući na pitanje šta misli o izjavama kosovskih zvaničnika, Ana Brnabić je rekla da takve izjave sluša svakog dana.

-U Prištini sada nemate pravog sagovornika sa kojim bismo mogli razgovarati. Ja ih molim da ne pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi jer to nema nikakve veze za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Preševo, Bujanovac i Medveđa su deo centralne Srbije. Srbija je opredeljena za mir i saradnju i na tome ćemo raditi i u narednom periodu, izjavila je ona i istakla da će rukovodstvo naše zemlje učiniti sve da dođe do normalizacije odnosa.

Ana Brnabić se zahvalila rukovodstvu lokalne samouprave na gostoprimstvu.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović u svom govoru zahvalio se predsednici Vlade Ani Brnabić, ministrima i državnim sekretarima što su sednicu Vlade održali Prokuplju.

-Današnji dan je istorijski dan za Prokuplje. Prvi put u istoriji u našem gradu se održava sednica Vlade. To je znak da smo u predhodnom periodu dobro radili, ali i obaveza da još više istrajemno u našim planovima za razvoj lokalne samouprave. Realizaciom najznačajnijih projekata, o kojima je govorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, stvoriće se uslovi da mladi ljudi ovde žive, rade i formiraju svoje porodice, izjavio je Simonović i podvukao da su Prokuplje i cela Toplica izuzetno važni za celu našu zemlju.

On je podvukao da je Prokuplje dobijenjem statusa grada već počelo da ima veći transfer novca koji će se upotrebiti za razvoj cele teritorije.

-Dobijanjm statuta grada radiće se i na formiranju Instituta javnog zdravlja, rekao je Simonović i zaključio da je Prokuplje postalo mesto gde se mnogo radi i ulaže.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Bujanovac   Dr Aleksa Savić bolnica   auto-put   Ministarstvo finansija   Vlada Republike Srbije   Merdare   tema dana   Ana Brnabić   Priština   predsednik opštine   sednica Vlade   Ministarstvo zdravlja   Ministarstvo privrede   Dan oslobođenja   Aleksandar Simonović
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima