Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Припремна настава за факутете до 20.000 динара?

rssBookmark and Share

19.06.2016. Весна Петровић

Факултети Универзитета у Нишу већ организују припремну наставу за полагање пријемних испита, а родитеље будућих бруцоша ће она коштати од 10.000, преко 12 и 15.000, до чак 20.000 динара.

Припремна настава за факутете до 20.000 динара?

Без обзира на цену припрема за полагање пријемног испита, многи средњошколци се одлучују за овакав начин учења јер је то најсигурније када се ради о припремама за упис на изабрани факултет. Припреме су организоване у два циклуса, први који је већ одржан и други који се одржава, сада, у јуну, пред само полагање пријемних. И док се цена припрмне наставе на неким факултетима креће и до 2.500 динара по дану, на неким факултетима ови часови ће бити бесплатни. То је случај са Природно-матемаричком факултетом који за будуће студенте физике и информатике организује бесплатне часове. Да изађу у сусрет студентима и омогуће им бесплатне часове, одлучили су и надлежни на Машинском, али и на Факултету заштите на раду.

“Машински факултет је и ранијих година организовао бесплатну припремну наставу за будуће бруцоше, па од тога нисмо одустали ни сада јер желимо, на сваки начин, да помогнемо нашим садашњим, али и будућим студентима”, каже др Ненад Т.Павловић, декан Машинског факултета Универзитета у Нишу.

Иначе, Машински факултет Универзитета у Нишу је и садашњим студентима изашао у сусрет, умањењем школарине за одређене категорије студената. На овом факултету ће наставити и са већ традиционалном праксом да за пет најбоље рангираних будућих бруцоша, који нису из Ниша, обезбеде бесплатни смештај у студентском дому и бесплатне бонове за мензу.

Први је са припремном наставом кренуо Факултет уметности.На овом факултету часови су почели фебруара, и трајали су до краја априла. Цена припремне наставе на Факултету уметности је 2.500 динара по дану.

И Правни факултет Универзитета у Нишу организује припремну наставу из два предмета, српског језика и историје. Припремна настава обухвата 40 часова, а коштаће 5.000 динара по предмету, односно 10.000 динара за оба предмета. Будући студенти укупну суму могу да исплате у две рате.

На Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу, помало је необична ситуација. Неки кандидати ће морати да плате припремну наставу, а неки и не.Припремна настава будуће бруцоше на овом факултету, у зависности за који су се студијски програм определили, коштаће 12 или 15.000 динара. Само они средњошколци који желе да упишу физику или департман за информатику, часове на којима ће се припремати за пријемни испит слушаће беспалтно, стоји на званичном сајту овог факултета. Други циклус припремне наставе на овом факултету почео је 1.јуна, а настава се одвија радним данима.

На ПМФ-у ће будући бруциши, који су се определили за студије географије, хемије или математике часове платити 12.000 динара. Укупан број часова је 50 по департману. Средњошколци који су се определили за студије биологије припреме ће платити скупље, 15.000 динара.

Припремна настава на Филозофском факултету почела је јуче и завршава се 19.јуна. Накнада за припремну наставу износи 7.000 динара.

Највише пара за припремну наставу морали су да издвоје кандидати који желе да упишу Медицински факултет, који је почетком зимског семестра организовао часове из биологије, хемије и математике. Кандидатима је одржано по 60 часова из сваког предмета, а цена припремне наставе је 20.000 по предмету.

Народне новине

Коментара: 0


#   Факултет уметности   факултет   Медицински факултет   студенти   настава   цена   упис   Народне новине   пријемни испит   Универзитет у Нишу   Машински факултет   Правни факултет
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима