Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупачко породилиште добило најсавременији инкубатор од Фондације „Моцарт“

rssBookmark and Share

Прокупље 27.07.2023. Јужна Србија Инфо

Прокупачко породилиште је од данас богатије за најмодернији инкубатор који им је Фондација „Моцарт“ донирала у оквиру велике акције подршке здравственом систему у Србији.

Прокупачко породилиште добило најсавременији инкубатор од Фондације „Моцарт“

У сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, прокупачко породилиште је изабрано као једно од три у нашој земљи којима ће Фондација „Моцарт“ поклонити најмодерније инкубаторе.

-Поносни смо на чињеницу да је прокупачко породилиште, једино породилиште у Топличком округу добило овај савремени инкубатор и да ће захваљујући томе још боље и квалитетније радити на радост будућих новорођенчади из овог краја, рекла је данас у Прокупљу Милица Чокајац из Фондације „Моцарт“.

Она је истакла да су поред најмлађих којима је инкубатор намењен, желели да помогну у раду и лекарима и здравственим радницима прокупачког породилишта.

-Ово је један од начина да кажемо хвала тим дивним, хуманим људима који се труде да адекватно збрину све превремено рођене бебе, казала је Чокајац.

Она је додала да се заправо ради о наставку велике акције помоћи те фондације здравственим установама широм Србије.

-Фондација „Моцарт“ ће и у наредном периоду настојати да спроводи сличне хуманитарне акције које имају за циљ побољшање услова у нашем здравству јер чврсто верујемо да је здравство један од најважнијих стубова наше државе и друштва. Тако да смо поред Прокупља један инкубатор већ уручили Општој болници у Параћину, док ћемо један донирати Здравственом центру Гњилане, односно једином сеоском породилишту у Европи које се налази у Пасјану надомак Гњилана, истакла је Милица Чокајац.

На донацији се захвалио др Ивица Младеновић шеф Одсека неонатологије у прокупачкој Болници и навео да је донација Компаније „Моцарт“ од великог значаја за прокупачко породилиште јер су инкубатори које имају стари 30 и 40 година, тако да је ова донација добро дошла.

 –Инкубатори имају веома значајну улогу у адаптацији и прилагођавању новорођене деце јер они омогућавају бољу адаптацију деце по рођењу, односно помажу при преласку из материце у ванматерични живот. Ради се обично о деци која су превремено рођена, рођена пре 37 недеље и са малом телесном масом испод 2.200 грама, деци са неким перинаталним проблемом, са потешкоћама у дисању, рекао је др Младеновић.

Он је истакао да ће са овим новим савременим инкубатором, који је последња реч технике и пружа све најквалитетније услове за развој новорођенчета, почев од директног протока кисеоника са мреже, деца имати много боље услове за опоравак и убрзани раст и развој. Такође је навео да прокупачко породилиште има укупно пет инкубатора, заједно са овим најсавременијим које је добило. Такође је истакао да је око пет одсто од укупно рођене деце превремено рођено и да је тој деци да би преживела неопходан инкубартор.

Према његовим речима тренутно је у прокупачком породилишту деветоро новорођенчади из целог Топличког округа, што је нешто мање него у овом периоду прошле године.

Ово није прва донације Фондације „Моцарт“ прокупачком породилишту које је од поменуте компаније у време короне добило телевизоре. Ради се о укупно 40 ТВ пријемника којима су опремљене све собе у прокупачком породилишту и на Дечијем одељењу прокупачке болнице.

Средства за набавку нових апарата за збрињавање превремено рођених беба прикупљена су у оквиру акције Фондације „Моцарт“ под називом „Милион разлога за гол“ током светског првенства у Катару када је „Моцарт“ сваки постигнути гол српске фудбалске репрезентације наградио са милион динара. Тада је прикупљено око пет милиона динара.


#   Прокупље   Др Алекса Савић болница   породилиште   Моцарт кладионица   Фондација Моцарт
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима