Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Представљен пројекат “Превенција и заштита од дискриминације и насиља у школама”

rssBookmark and Share

Прокупље 30.06.2023. Јужна Србија Инфо

У просторијама Удружења „Инклузија данас“ одржана је конференција за медије на којој је прдстављен пројекат “Превенција и заштита од дискриминације и насиља у школама” подржан од Министарства просвете на јавном конкурсу за доделу средстава за подстицање програма од јавног интереса значајних за предуниверзитетског образовања која реализују удружења у 2023.години.

Прокупље: Представљен пројекат “Превенција и заштита од дискриминације и насиља у школама”

Потписивањем уговора са Министарством просвете и званично је отпочела реализација Активности у оквиру поменутог пројекта, које спроводи Удружење “Инклузија данас” из Прокупља, a радионице и предавања ће се реализовати до краја новембра 2023. године у Прокупљу, Житорађи, Блацу, Бојнику и Дољевцу. Општи циљ пројекта је доринос подизању превенције и заштите од дискриминације и насиља у школама a специфични циљеви пројекта су сензибилисање ученика за поштовање људских права и усвајање нових знања о дискриминацији и насиљу у школама, развијање међусобне сарадње међу школама и умрежавања као и солидарности према дискриминисаним ученицима и ученицима који су доживели насиље у школи.  Радионице и предавања одржане су како у градским, тако и у сеоским школама.Превенција од насиља и дискримације је била најчешћа тема, са различитим освртима на потребе ученика.

Превенцију насиља, злостављања и занемаривања чине мере и активности којима се уустанови ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације, истичу из Удружења  „Инклузија данас“. Такође наводе да се превентивним активностима  подиже ниво свести и осетљивости детета и ученика, родитеља и свих запослених за препознавање насиља, злостављања и занемаривања, затим се негује атмосфера сарадње и толеранције, уважавања и конструктивне комуникације у којој се не толерише насиље, злостављање и занемаривање, такође се  истичу и унапређују знања, вештине и ставови потребни за конструктивно реаговање на насиље и обезбеђује се заштита детета и ученика, родитеља и свих запослених од насиља, злостављања и занемаривања.

Коментара: 0


#   Прокупље   школе   ученичко насиље   Удружење Инклузија данас ПК
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима