Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Промоција е-дневника и новог уџбеника из информатике

rssBookmark and Share

01.11.2017. Младен Јовановић

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању био је синоћ домаћин трећем Активу наставника информатике и рачунартсва нишких основних школа.

Промоција е-дневника и новог уџбеника из информатике

На самом почетку учесници овог сасатанка поздравили су Градимирку Николић, професорку технике и информатике у ОШ „Јастребачки партизани“ из Мерошине, која је изабрана за „Најбољег едукатора Србије“ за 2017. годину. Градимирка је ово признање добила заједно са још десеторо колегиница и колега из целе Србије од стране „Удружења за предузетништво и подстицајни развој Живојин Мишић“ и Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Радни део састанка отворио је Дарко Симић, профеор фиизике, предавач у ОШ „Чегар“ у Нишу. Симић је својим колегама представио пројекта „Електронски дневник“ којим  руководи Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Електронски дневник има за циљ да у потпуности замнени традиционални дневник и да кроз две године у целости буде имплментиран у образовни систем Републике Србије.

Професро Симић је представио софтверско решење и његове могућности, а професори ОШ „Свети Сава“ из Пирота, Сузана Манић и Владимир Ристић, пренели су своја искуства у раду са е-дневником. ОШ „Свети Сава“ из Пирота је у пилот пројекту е-дневник, а поменути предавачи, Сузана  и Владимир  су кординатори пројекта. Наравно да је ова тема изазвала бројна питања присутних наставника информатике и рачунарства.

Други део скупа обележила је промоција новог уџбеника за пети разред из предмета информатка и рачунарство у издању „БИГЗ школства“. Марина Петровић једна од ауторки уџбеника, истакла је да он у потпуности прати нови наставни план и програм из овог предмета. Присутни предавачи информатке и рачунарства имали су прилике да се упознају са радном верзијом и електронким додатком уџбеника.

Дискусија и критике ишле су у позитивном правцу и оцењено је да ће овај нови БИГЗ-ов уџбеника у многоме олакшати рад наставника и ученика и сам предмет учинити лакшим за учење, поготово у делу наставног плана који се односи на  програмирање. Марина Петровић истиче да се у уџбенику поред теориског дела налазе готови примери и задаци, али и примери који повезују градиво из информатике и других предмета. То овом уџбенику даје предност и могућност за коришћење у пројектној настави и тематском планирању. Треба напоменути де је, информатика и рачунарство, од ове школске године, добила статус обавезног наставног предмета. Ово је уједно била и прва промоција радне верзије овг уџбеника и уопште неког уџбеника који покрива градиво из овог предмета за пети разерд основне школе.

Промоцији уџбеника присуствовали су и представници „БИГЗ школстав“ Бојан Јовановић и Данијела Владимиров, стручни сараднк.

Коментара: 0


#   школе   Свети Сава   информатика   Министарство просвете   Живојин Мишић   Регионални центар за образовање   Бојан Јовановић   Младен Јовановић   Владимир Ристић   дневник   Градимирка Николић   Дарко Симић   Сузана Манић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима