Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ражањ: све мање деце у школама (видео)

rssBookmark and Share

Ражањ 26.01.2016. РТС

Све мањи број становника у општини Ражањ довео је до гашења више сеоских основних школа.
Од 22 села, колико је на територији општине Ражањ, само у шест села остала су истурена одељења са по неколико ђака.

Рујиште commons.wikimedia.org
Рујиште commons.wikimedia.org

Основну школу "Иван Вушовић" у Ражњу похађа 250 ђака, а најмањи број ученика је у селу Рујиште. Ово одељење већ другу годину води учитељица Милена Марковић која каже да јој није да припрема наставу за четири разреда.

"Само већи број ђака и самим тим ће бити унапређења и за мене", каже Милена Марковић, учитељица истуреног одељења у Рујишту.

Родитељи будућих првака се надају да ће ово одељење опстати јер како кажу још увек има младих породица које не би волеле да њихова деца свакодневно путију шест километара до матичне школе у Ражњу.

"Дуго година ето, моји родитељи, преци су, почевши од оца био у овој школи, ето ја сам био у четворогодишњој школи овде сад, надам се и моја ћеркица ће", каже Слађан Радосављевић, родитељ будућег првака.

У Рујишту у издвојеном одељењу основне школе из Ражња тренутно је четири ђака, ове две девојчице ће бити међу пет првака који ће кренути 2017. године.

Овако велики број првака последњи пут забележен је 1993. године и тад их је било шесторо.

"Када овде буде рођено ново дете, односно рођено дете, цео крај, околина и цела општина, знају за то једно рођено дете и каже ето га будући првак, за седам година биће њега у школи", каже Драгана Миленковић, директорка основне школе "Иван Вушовић".

Иако у општинској управи наводе да покушавају да помогну младим, број становника, у последње четири године мањи је за две хиљаде.

"Само материјална ситуација и економска ситуација да се побољша, кад би овде постојала нека фабрика, кад би се овде запослило тај млади нараштај ту би и остали вероватно овако их ништа не задржава", каже Иванка Дишић начелница општинске управе.

Последњих година реновирана су одељења у сеоским школама упркос све мањем број деце.

Марија Станковић, РТС

Коментара: 0


#   школе   Ражањ   Милена Марковић     Марија Станковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима