Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ražanj: sve manje dece u školama (video)

rssBookmark and Share

Ražanj 26.01.2016. RTS

Sve manji broj stanovnika u opštini Ražanj doveo je do gašenja više seoskih osnovnih škola.
Od 22 sela, koliko je na teritoriji opštine Ražanj, samo u šest sela ostala su isturena odeljenja sa po nekoliko đaka.

Rujište commons.wikimedia.org
Rujište commons.wikimedia.org

Osnovnu školu "Ivan Vušović" u Ražnju pohađa 250 đaka, a najmanji broj učenika je u selu Rujište. Ovo odeljenje već drugu godinu vodi učiteljica Milena Marković koja kaže da joj nije da priprema nastavu za četiri razreda.

"Samo veći broj đaka i samim tim će biti unapređenja i za mene", kaže Milena Marković, učiteljica isturenog odeljenja u Rujištu.

Roditelji budućih prvaka se nadaju da će ovo odeljenje opstati jer kako kažu još uvek ima mladih porodica koje ne bi volele da njihova deca svakodnevno putiju šest kilometara do matične škole u Ražnju.

"Dugo godina eto, moji roditelji, preci su, počevši od oca bio u ovoj školi, eto ja sam bio u četvorogodišnjoj školi ovde sad, nadam se i moja ćerkica će", kaže Slađan Radosavljević, roditelj budućeg prvaka.

U Rujištu u izdvojenom odeljenju osnovne škole iz Ražnja trenutno je četiri đaka, ove dve devojčice će biti među pet prvaka koji će krenuti 2017. godine.

Ovako veliki broj prvaka poslednji put zabeležen je 1993. godine i tad ih je bilo šestoro.

"Kada ovde bude rođeno novo dete, odnosno rođeno dete, ceo kraj, okolina i cela opština, znaju za to jedno rođeno dete i kaže eto ga budući prvak, za sedam godina biće njega u školi", kaže Dragana Milenković, direktorka osnovne škole "Ivan Vušović".

Iako u opštinskoj upravi navode da pokušavaju da pomognu mladim, broj stanovnika, u poslednje četiri godine manji je za dve hiljade.

"Samo materijalna situacija i ekonomska situacija da se poboljša, kad bi ovde postojala neka fabrika, kad bi se ovde zaposlilo taj mladi naraštaj tu bi i ostali verovatno ovako ih ništa ne zadržava", kaže Ivanka Dišić načelnica opštinske uprave.

Poslednjih godina renovirana su odeljenja u seoskim školama uprkos sve manjem broj dece.

Marija Stanković, RTS

Komentara: 0


#   škole   Ražanj   Milena Marković     Marija Stanković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima