Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Реконструкција Пастеровог завода у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 21.01.2022. Јужна Србија Инфо

Једна од најстаријих здравствених установа Пастеров завод у Нишу, не само у Србији него и на Балкану, добиће нови кров. Радови на замени старог крова и постављању новог су у току, а завршетак радова зависи у највећој мери од временских услови који диктирају темпо радова.

Реконструкција Пастеровог завода у Нишу

"Зграда  нишког Пастеровог завода је под заштитом државе, те се сви радови рестаурације планирају и спроводе уз надзор Завода за заштиту споменика културе Ниш. Реконструкција Пастеровог завода започета је 2020. године заменом инсталација старог грејања. Почетком октобра 2021. године започела је замена крова, која је у току и чији је завршетак везан за актуелне временске услове“, каже директор Института за јавно здравље Ниш професор др Мидраг Стојановић. 

Године 2015. када је био 115 родјендан, Институт за јавно здравље Ниш је сопственим средствима реконструисао део фасаде, тачније део фасаде према Булевару Зорана Ђинђића и бочне стране.

Зграда Пастеровог завода у Нишу је настала 1900. одине и у њој је била смештена прва и једина здравствена установа у области превентивне медицине у тадашњој Србији, а то је и остала све до завршетка Првог светског рата. Изградња објекта је започела током лета 1899. године на земљишту које је обезбедила нишка општина, а грађевински радови су завршени већ априла 1900. године. Архитектонски пројекат зграде урађен је у инжињеријско-техничком одељењу Војног министарства по идејној скици др Михајла Милојевића.

 


#   Ниш   Институт за јавно здравље   реконструкција   Завод за јавно здравље   Пастеров завод
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима