Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сарадња Ниша са дијаспором у Аустрији - велии број Нишлија у Бечу

rssBookmark and Share

Ниш 16.03.2022. Јужна Србија Инфо

Хвала вам што чувате и негујете традиционалне вредности српског народа у дијаспори, рекла је градоначелница Ниша током викенда Драгана Сотировски обраћајући се скупу од око 500 наших људи који живе у Бечу, Линцу и Соленау у Српском културном центру „Стеван Мокрањац“ у Бечу.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Градоначелница Ниша са сарадницима, заменицом Душицом Давидовић и градском већницом за образовање Маријом Ранђеловић, боравила је у Аустрији на позив српске дијаспоре окупљене око Српског културног центра „Стеван Мокрањац“ у тој земљи. 

Посебно вам захваљујем што са овом дечицом и омладином у чијим смо наступима уживали, радите, окупљате их и чувате наш језик и наше писмо. Нека уче српски језик, јер је Србија на добром путу. На путу развоја, стабилности и економског просперитета, рекла је Сотировски. 

Градоначелница Ниша је посебно говорила о урађеним и планираним капиталним пројектима у јужним и источним деловима Србије, о могућностима још чвршће сарадње дијаспоре са матицом. Састала се са Заједницом фолклорних друштава, чула њихове предлоге и договорила сарадњу и долазак деце српског порекла у Ниш. 

„У Србији се ради и стварају услови да се ускоро вратите, јер сте нам сви потребни. Стварају се нови, квалитетни услови живота, не само у градовима, већ и у селима, отварају нове фабрике и нова радна места. Подижу се засади винограда и нове плантаже, клинички центри, али и савремени ауто-путеви и путеви који ће вам омогућити да нас чешће посећујете, да се вратите и да у својим кућама и прелепим окућницама, које сте генерацијама градили, уживате у лепотама Србије. Вратите се и будите своји на своме“, поручила је Сотировски. 

Она се састала са амбасадором Небојшом Родићем у Амбасади Републике Србије у Бечу и дала интервју за часопис „Завичај“ који се дистрибуира нашој дијаспори широм Аустрије. 

Душица Давидовић је на радном састанку посебно истакла значај програма државе за куповину кућа на сеоском подручју за брачне парове и субвенције за пољопривреднике, јер су се за те програме интересовали они који желе да се врате у Србију. 

Три најуспешнија студента Универзитета у Бечу су деца из Србије, спремни смо да као Град  помогнемо Српском културном центру у Бечу кроз размену програма очувања српског језика, културе и традиције, истакла је Марија Ранђеловић. 

Градоначелница Ниша је представнику домаћина Саши Божиновићу уручила пригодне поклоне са производима нишког краја и симбол Града Ниша, монограм Константина Великог, утемељивача хришћанства, рођеног у Нишу.  

У Аустрији живи око 340.000 наших исељеника и сматра се да је сваки осми становник Беча Србин са простора бивше СФРЈ. 

Извор: Град Ниш

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   Беч   дијаспора   Душица Давидовић   Аустрија   Марија Ранђеловић
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима