Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Састанак Заједничког консултативног одбора Републике Србије и Комитета региона Европске уније у Бриселу

rssBookmark and Share

Ниш 05.05.2023. Јужна Србија Инфо

У Бриселу у четвртак је одржан 12. састанак Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Републике Србије и Комитета региона Европске уније (ЕУ). Пре почетка рада минутом ћутања одата је пошта погинулима у трагедији која се догодила у школи у Београду, и сутра ће у Бриселу на три места бити отворене књиге жалости.

Састанак Заједничког консултативног одбора Републике Србије и Комитета региона Европске уније у Бриселу

На састанку су разматране две теме: „Локалне и регионалне власти у процесу придруживања Србије ЕУ” и “Унапређење вештина јавно-приватног партнерства на локалном нивоу”.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски као копредседавајућа ЗКО у уводном излагању поручила је да се разговара о нечему што је од посебне важности за задовољење интереса грађана, као и да је у време када се цела Европа суочава са кризом због немира у Украјини процес проширења за локалне и регионалне власти у Србији и целом Западном Балкану гарант мира, стабилности и демократије за све грађане.

Учешће локалних самоуправа у раду институција ЕУ које окупљају представнике регионалних и локалних власти попут ЗКО Републике Србије и Комитета региона ЕУ представља ретку прилику да Европска унија чује глас наших грађана који су пре више од 20 година изабрали европски пут за Србију и на том путу, захваљујући подршци, сарадњи и партнерствима са земљама чланицама ЕУ, истрајавају и данас упркос изазовима и препрекама на које наилазе и успоравању преговарачког процеса, казала је градоначелница Ниша.

Сотировски је казала да је једна од кључних улога локалних и регионалних власти да подрже примену европских политика и регулатива на локалном нивоу и да су управо јединице локалне самоуправе места где се потребе и интереси грађана директно сусрећу са процесом приступања ЕУ и, уместо политичке, постају животна тема. Такође и да се јавно-приватно партнерство може да примени за решавање проблема у различитим областима као што су изградња инфраструктуре, јавни превоз, управљање отпадом, јавна расвета, образовање, здравство, туризам и друге, али и да таква партнерства носе ризике као што су превелика зависности од приватног сектора, превисоке цене услуга због остваривања профита, немогућност да се реализују преузете обавезе, и да свему томе локалне власти морају да воде рачуна.

Градоначелница Ниша саопштила је да, иако се држава Србија труди низом мера да спречи исељавање из недовољно развијених средина, оно није прекинуто и изнела је предлог да би Европска унија могла кроз фондове да обезбеди неповратна средства за изградњу инфраструктуре у таквим неразвијеним општинама. Још један предлог градоначелнице је да Европска унија треба да кроз фондове поспешује сарадњу наших општина не само са прекограничним подручјима у суседним земљама чланицама уније, већ и са свим другим регионима, и као пример навела да општина Врњачка бања има одличну сарадњу са једним регионом у Француској.

Током преподнева делегација Србије имала је састанак са амбасадорком и шефицом мисије Републике Србије при ЕУ Аном Хрустановић.

У раду ЗКО поред осталих, учествовала је амбасадорка Хрустановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић, представници Сталне конференције градова и општина као и градоначелници Крушевца, Лесковца, Сомбора и председници неколико локалних самоуправа у Србији као и стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и други копредседавајући Франц Шаузбергер из Аустрије.

 
 

 

 


#   Ниш   ЕУ   Драгана Сотировски   Брисел   локална самоуправа
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима