Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупштина једногласно усвојила измене Закона о референдуму и народној иницијативи

rssBookmark and Share

10.12.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Посланици Скупштине Србије изгласали су измене Закона о референдуму и народној иницијативи. "За" су гласала 193 посланика, односно сви који су били присутни. Закон ступа на снагу у року краћем од осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику, посебном одлуком посланика.

Скупштина једногласно усвојила измене Закона о референдуму и народној иницијативи

Tим изменама неколико чланова се мeња у односу на недавно усвојени Закон о рефередуму и народној иницијативи.

Прво, укидају се таксе за оверу потписа, друго неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године, а парламент у року од те четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

Омогућава се и да представници овлашћених предлагача буду део органа за спровођење референдума.

Претходне измене тог закона усвојене су пре две недеље, председник их је потписао, а затим предложио Влади дораду и измену прописа.

Дачић: Покренуте радње за одржавање референдума

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су већ покренуте радње за одржавање референдума 16. јануара следеће године, наводећи да се тај референдум односи само на промене Устава у области правосуђа, а не на друге области.

"Тај референдум ће бити одрзан 16. јануара и ниједна друга тема у оквиру промене Устава не може бити предмет тог референдума", рекао је Дачић.

Дачић је у Скупштини Србије рекао да је тај закон донет како би се ускладио са Уставом из 2006. године.

"Данас су на дневном реду измене Закона о референдуму. Чули сте да је председник Александар Вучић иницијатор промена. Он је сам рекао да је прихватио предлоге које је чуо и мишљење грађана који су изражавали одређену бојазан", рекао је Дачић.

Подсетио да је председник рекао да министри треба више да процењују шта грађани мисле о законима, указујући да су измене Закона о референдуму и повлачење измена Закона о експрорпијацији добра прилика да се извуку поуке.

"Нема ту расправе о категоријама као што су понижења и слично", рекао је Дачић одговарајући на новинарска питања и додао да има разлога да се критикују они који нису добро проценили мишљење грађана.

"Није ово први пут да се неки закони враћају, бавим се политиком 30 година, постоји много случајева где је председник враћао одређене законе и то његово уставно овлашћење", подсетио је Дачић.

Подсетио је да је председник Републике искристио уставну надлежност и право да врати Скупштини на поновно одлучивање закон о експропријацији.

Навео да је Влада повукла тај закон и да се о њему неће изјашњавати, а да он може поново да дође у процедуре онда када влада процени да је то неопходно.

Дачић је, уочи седнице, рекао за РТС да Закон о референдуму никакве везе нема са Рио Тинтом и да је реч о промени Устава.


#   посланик   референдум   Скупштина Србије   Закон о референдуму
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима