Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележавање 110. година од оснивања Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“

rssBookmark and Share

Прокупље 02.10.2022. Јужна Србија Инфо

Спортским даном под називом „Јунаци Гвозденог пука“, данас је почео програм обележавања централне државне манифестације чији је покровитељ Република Србија, а која се одржава поводом обележавања 110. година од мобилизације Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, чувеног Гвозденог пука.

Обележавање 110. година од оснивања Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“

У спомен парку „Гвоздени пук“ велики број ученика прокупачких основних и средњих школа узело је учешће у спортским такмичењима и тако дало велики допринос на самом почетку ове манифестације.

У име Града Прокупља који је организатор целе манифестације присутне спортисте и ученике прокупачких основних и средњих школа поздравио је и пожелео им пуно успеха у спортским такмичењима Дејан Тонић члан градског већа Града Прокупља.

– Данас овде крај споменика јунацима Гвозденог пука започињемо свечаности у част великог јубијела 110 година од мобилизације Гвозденог пука. Ова свечаност одржава се под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића. Наредних дана наш град Прокупље биће центар дешавања која ће обележити ову годишњицу и  дати допринос у неговању историјског сећања на јунаке који су несебично јуришали за ослобођење и одбрану своје Србије од 1912 до 1918. године. Овде ћемо се такмичити  у њихову част и у складу са витештвом ових јунака и показаћемо да смо на њиховом путу. Драги ђаци, јунаци гвозденог пука су нам пример како се несебичо треба борити, и жртвовати за циљеве. Овде на спортским борилиштима и у школи ви сте представници својих предака. Данас смо сви победници, јер смо стали под барјаком гвоздених јунака и идемо њиховим стазама победе, рекао је Дејан Тонић.

Код основних школа прво место у малом фудбалу припало је ОШ Татко која је била најбоља и у скоку у даљ док је у надвлачењу конопаца победила ОШ Милић Ракић Мирко.

У конкуренцији средњих школа прво место освојила је Техничка школа која је највише показала и у скоку у даљ док су се код надвлачења конопца истакли ученици прокупачке Гимназије.

Планинари којих је било више од 50 учествовали су на планинарском походу на Видојевицу „Путевима Гвозденог пука“ док је на такмичењу у брдском трчању најбољи био Милан Бечејски из Планинарског клуба Топлица а учестовали су и тркачи Мосора и Железничара из Ниша.

Пехаре најбољима на спортским борилиштима уручили су чланови Организационог одбора за обележавље 110. година од мобилизације Гвозденог пука Небојша Раденковић и Дарко Жарић. Град Прокупље је  свим школам у знак захвалности за учешће у спортском надметању поклонио фудбалске лопте, а компанија Пионир-Хисар својим производима засладила је овај спортски дан.

Програм се наставља у понедељак, 3. октобра у 11 сати, квизом знања из историје, који ће се оржати у Дому културе у којем ће учествовати 16 основних и средњих школа из Топличког округа. Ученици ће показати колико знају о чувеном Гвозденом пуку, Балканским ратовима и Првом светском рату.

 


#   Прокупље   Топлица река   Гвоздени пук   Топлички устанак
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима