Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија председавајућа Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију

Bookmark and Share

07.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо, ПРЕС служба ПР

"Величанствена вест за Србију!" - тако је председник Вучић најавио председавање Србије Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију.

Фото: Машински факултет Ниш
Фото: Машински факултет Ниш

Узбудљива вест завртела је кругове државне администрације и јавности у Србији након што је председник Александар Вучић објавио да ће Србија у наредне три године бити председавајућа Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију (ГПАИ), саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника.

"Величанствена вест за Србију!", поручио је председник Вучић, наглашавајући значај ове привилегије за нашу земљу у контексту глобалног развоја вештачке интелигенције.

Према речима председника Вучића, Србија ће у првој и трећој години бити помоћна председавајућа ГПАИ, док ће у другој години преузети улогу главне председавајуће. "Тешко је довољно нагласити од каквог је ово значаја за нашу земљу у погледу присуства у глобалним токовима развоја вештачке интелигенције", истакао је председник.

Честитајући грађанима Србије, председник Вучић је додао: "Поносан на Србију! Велике ствари тек долазе."

ГПАИ је иницијатива која тежи успостављању глобалних стандарда и правила за развој вештачке интелигенције, као и убрзању тог развоја на глобалном нивоу. Основана је 2020. године, на иницијативу председника Француске Емануела Макрона и премијера Канаде Џастина Трудоа. Секретаријат ГПАИ је при Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), а експертски центри су у Монтреалу и Паризу, док ће нови бити отворен у Јапану.

Србија је примљена у ГПАИ пре мало више од годину дана, као једна од 29 чланица, консензусом. Међу најзначајнијим члановима су САД, Уједињено Краљевство, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска, ЕУ и друге земље.

Прошлогодишњи Самит ГПАИ одржан је у Индији, отворио га је премијер Индије Нарендра Моди у присуству великог броја представника држава и експерата из целог света. Република Србија ће добити могућност да буде домаћин следећег Самита, који би се одржао у Београду.

 

 


#   Александар Вучић   вештачка интелигенција   Глобално партнерство за вештачку интелигенцију   ГПАИ - вештачка интелигенција
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима