Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija predsedavajuća Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Bookmark and Share

07.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info, PRES služba PR

"Veličanstvena vest za Srbiju!" - tako je predsednik Vučić najavio predsedavanje Srbije Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.

Foto: Mašinski fakultet Niš
Foto: Mašinski fakultet Niš

Uzbudljiva vest zavrtela je krugove državne administracije i javnosti u Srbiji nakon što je predsednik Aleksandar Vučić objavio da će Srbija u naredne tri godine biti predsedavajuća Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika.

"Veličanstvena vest za Srbiju!", poručio je predsednik Vučić, naglašavajući značaj ove privilegije za našu zemlju u kontekstu globalnog razvoja veštačke inteligencije.

Prema rečima predsednika Vučića, Srbija će u prvoj i trećoj godini biti pomoćna predsedavajuća GPAI, dok će u drugoj godini preuzeti ulogu glavne predsedavajuće. "Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije", istakao je predsednik.

Čestitajući građanima Srbije, predsednik Vučić je dodao: "Ponosan na Srbiju! Velike stvari tek dolaze."

GPAI je inicijativa koja teži uspostavljanju globalnih standarda i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i ubrzanju tog razvoja na globalnom nivou. Osnovana je 2020. godine, na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa. Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Srbija je primljena u GPAI pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji, otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita, koji bi se održao u Beogradu.

 

 


#   Aleksandar Vučić   veštačka inteligencija   Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju   GPAI - veštačka inteligencija
@avucic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima