Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стручњаци о рушењу брда код Грделичке клисуре

rssBookmark and Share

Грделичка клисура 04.09.2018.

Како ће бити решен проблем рушења потпорног зида на Коридору 10 код Грделичке клисуре, објавио је лично председник Србије и најавио да ће поступак објаснити стручњаци. Али нису. У јавности се у међувремену чују друга стручна објашњења - против рушења брда, за које кажу да је посао од две деценије.

Стручњаци о рушењу брда код Грделичке клисуре

Објашњавају такође да тај рок и може да се смањи, али то значи да цена расте, за десетине милиона евра.

Како изградити потпорни зид тако да се не сруши опет? После две недеље без конкретног одговора, шта се планира, шта се на терену ради, објаснио је председник Србије.  

"Руше ово брдо, да помере ову земљу комплетно на другу страну, јер и то што се до сада није срушило сада видимо и очигледно је да ће да се сруши", рекао је Вучић.    

Мирослава и Драгољуб Цакић имају кућу са погледом на срушени зид, а на вест да ће се рушити и брдо преко пута њихове куће реагују овако: "Ако померају цело брдо нема да се заврши. Две године су изгубили то градећи и оно опет отпадне. То је огромна количина да се помери толико брдо, али ипак они боље знају од мене".   

Инжењер Данијел Дашић каже да не знају и тврди да је то могуће доказати простим рачунским операцијама.

"Добијемо да је потребно 7.000 радних дана. То је неких 20 година", тврди он.  

Повећањем броја машина уз рад 24 сата дневно време извођења радова може да се скрати, али никако до краја године, каже Дашић.

Да ће идеја о рушењу брда због рушења потпорног зида успети није уверен ни бивши министар Милутин Мркоњић. 

"Може да се руши десет пута, проблем је да се реши. И сада не знамо да ли ће ове методе које ће се применити дати резултате", каже Мркоњић. 

Да би резултати били видљиви потребно је време.  

"Захвалан сам онима који су преузели одговорност, јер нико неће сад да ради овде. Нико неће да преузме одговорност за будућност, нико неће да преузме ризик на себе", рекао је председник Вучић.  

Ризик су преузели из бањалучког Интеграла.

Оно што су нам саговорници укључени у изградњу рекли у разговору, а у камеру нису хтели,  јесте да машине испод активног клизишта не би смеле да буду. А кажу да не би смеле да буду ни изнад.  

"Најгора ствар је радити са машинама које производе вибрације на обезбеђеној косини. Сви смо видели да још није стабилна. Надам се да ова санација која је још нестручнија од извођења радова, да неће довести до људских жртава", каже Дашић. 

Председник Србије јуче је рекао да је један од приоритета безбедност и да, када пут коначно буде завршен, буде и безбедан.

Најављује се као један од најлепшиих, стручњаци кажу да је сасвим извесно да ће ово бити један од најскупљих у српској историји.  

"Мислио сам да ће да заврше док сам жив, али тешко", каже Драгољуб Цакић.

Гордана Бјелетић, Н1

Коментара: 0


#   Александар Вучић   ауто-пут   Грделичка клисура   Грделица   коридор 10   потпорни зид   Милутин Мркоњић   председник Србије   24 сата   Данијел Дашић
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима