Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Студенти из Ниша у финалу светског програмерског такмичења

rssBookmark and Share

Ниш 23.10.2018. Н1 Србија

Тим студената Природно-математичког факултета у Нишу победио је на престижном регионалном такмичењу у програмирању АЦМ.

Студенти из Ниша у финалу светског програмерског такмичења

Такмичење је одржано у Румунији, а српски студенти су овим изузетним успехом, након више од 20 година, обезбедили пласман у светско финале овог програмерског такмичења које ће се одржати у марту следеће године у Португалији.

Победа на регионалној рунди је истовремено и наш најбољи резултат у историји овог такмичења.

Природно-математички факултет из Ниша представљали су студенти Иван Стошић, Вук Бибић, Лазар Стаменковић и ментор Никола Милосављевић са департмана за Рачунарске науке. Иван Стошић, капитен екипе, је још током средње школе био освајач медаља на Олимпијади у информатици.

"Природно-математички факултет у Нишу много пажње посвећује раду са талентованим студентима, било да је у питању учешће на домаћим и међународним такмичењима или активно укључивање у научни рад," каже Марко Петковић, професор ПМФ-а у Нишу.

"Наши студенти без проблема налазе посао у струци, а они најбољи се неретко запошљавају у неким од највећих домаћих и међународних софтверских компанија. И поред тога, овакав успех још увек нисмо имали, због чега смо сви веома срећни!".

"АЦМ је за програмирање оно што је Вимблдон за тенис", каже Андреја Илић, заменик директора Развојног центра компаније Мајкрософт у Србији и некадашњи студент нишког ПМФ-а, и објашњава "То је највеће и најугледније студентско такмичење из програмирања у свету. Србија има јако добре резултате на интернационални олимпијадама за средњошколце, али на универзитетском нивоу каскамо. Регион у коме је Србија важи за веома тежак са врло јаком конкуренцијом. Екипа из Ниша је већ остварила огроман успех освајањем првог места у нашем региону. Надамо се да је ово почетак домино ефекта, и да ће резултат бити настављен од стране других универзитета у Србији".

Развојни центар компаније Мајкрософт у Србији већ преко десет година на различите начине подржава учешће домаћих студенских тимова на АЦМ такмичењу, од спонзорства за покривање дела путних трошкова до организовања међународног такмичења Bubble Cup. Тим са ПМФ у Нишу је ове године био најбоље пласирани тим из Србије на Bubble Cup такмичењу и један је од тимова који су добили спонзорство Мајкрософт развојног центра за учешће на АЦМ-у.

Велики успех домаћих студената на регионалним квалификацијама за најпознатије светско програмерско такмичење из области алгоритама је прави показатељ колико је битно подстицати и подржавати талентоване студенте да развијају свој потенцијал, али и омогућити свој деци да од најранијег узраста имају прилику да се упознају са светом кодирања, наводи Иницијатива Дигитална Србија.

Коментара: 0


#   Ниш   рачунари   студенти   информатика   Природно-математички факултет   Иван Стошић   Марко Петковић   Никола Милосављевић   Румунија   средње школе   Вук Бибић   Лазар Стаменковић
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима