Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СТУДЕНТКИЊЕ БЕЗ ПОМОЋИ НИША И ЛЕСКОВЦА: Чекирале карте, а не могу у Стразбур

rssBookmark and Share

Ниш 05.02.2016. В. Торовић, Блиц

Студентски тим нишког Правног факултета неће учествовати на симулацији суђења у Стразбуру ако до данас не уплати 1.200 евра за котизацију!

Рок истиче данас: Чланице тима из Србије, Фото: приватна архива
Рок истиче данас: Чланице тима из Србије, Фото: приватна архива

Престижно такмичење будућих правника биће одржано од 14. до 19. фебруара, али нишки тим још није обезбедио новац за такмичење у Европском суду за људска права.

Уместо да припремају симулацију суђења, студенткиње Александра Стојановић, Тамара Станојевић, Јелена Младеновић и Ивана Петровић, и двојица академских тренера Дарко Димоски и Иван Илић још покушавају да нађу новац јер челници Ниша одбијају да им помогну.

- Наша екипа је једина из Србије успела да се избори за пласман међу 16 тимова из целе Европе. Ниједна екипа из земаља бивше Југославије то није успела. Заиста би била велика штета да због новца наше одличне студенткиње не могу да покажу своје знање. Тим пре, што је прошле године наш тим освојио прво место - каже ментор Иван Илић.

Он напомиње да је Правни факултет на време уплатио 1.500 евра за авионске карте.

- Куцали смо на многе адресе, тражили помоћ од банака, али нисмо успели да добијемо неопходан новац. Обратили смо се председнику Скупштине Милету Илићу јер је он говорио о неопходности формирања фонда за таленте. Међутим, фонд још не постоји - вели он.

Ментор Димоски наглашава да су помоћ тражили и од градоначелника Ниша и Лесковца, Зорана Перишића и Горана Цветановића.

- Јелена и Александра су из Лесковца, па смо очекивали помоћ из њиховог града. Међутим, нисмо добили одговор. Само нам је нишка градска комисија задужена за стипендирање одговорила да ће уплатити део новца за Тамару, пошто је она Нишлијка. Али, ни та уплата није стигла - забринуто прича Димоски.

Од градоначелника Перишића нисмо могли да добијемо одговор зашто Ниш неће да помогне својим талентима.

Још се надају да ће отпутовати

- Три месеца смо напорно радили и припремали се. За сваког правника наступ у Европском суду за људска права је врхунац, а за нас будуће правнике права част. Баш смо се уморили од целе ове приче око тражења новца - наглашава студенткиња Тамара.

И њеној колегиници Јелени тешко пада неизвесност око одласка у Стразбур, али се ипак нада да ће се надметати са вршњацима из Европе.

Коментара: 0


#   Ниш   Лесковац   Горан Цветановић   Миле Илић   Зоран Перишић   студенти   такмичење   финансирање   Правни факултет Ниш   људска права   путовање   Стразбур   прво место   Симулација суђења   Правни факултет   Александра Стојановић   Тамара Станојевић   Јелена Младеновић   Ивана Петровић
@CvetanovicG @ProfdrPerisic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима