Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СУДБИНА НИШКОГ РАДНИКА: Гладујем, а држава ми дугује милионе

rssBookmark and Share

15.01.2016. Б.Јаначковић, Блиц

Бивши радник нишке фабрике „МИН специјална возила“ Зоран Нешић (55) ступиће у штрајк глађу јер нема од чега да живи, а држава му дугује 6,5 милиона динара по основу заосталих плата са каматама.

Једини приход ми је социјална помоћ од 10.000 динара, а плаћамо кирију за стан 12.000 динара,  Фото: Б. Јаначковић, РАС Србија
Једини приход ми је социјална помоћ од 10.000 динара, а плаћамо кирију за стан 12.000 динара, Фото: Б. Јаначковић, РАС Србија

Он је један од 4.000 радника у Нишу којима је држава остала дужна за неисплаћене плате.

- Немам од чега да живим. Не радимо ни супруга ни ја, син је средњошколац, а живимо као подстанари. Једини приход ми је социјална помоћ од 10.000 динара, а плаћамо кирију за стан 12.000 динара. Радим све физичке послове када их има, али не успевамо да скрпимо крај са крајем. Са друге стране имам извршне пресуде на 6,5 милиона динара за заостала примања, али не могу да их наплатим - каже Нешић, машински техничар, који је у фабрици „МИН специјална возила“ провео 31 годину.

Пошто је фирма отишла у стечај, он је отишао на биро рада 2013. године.

- По закону о стечају, као стечајни поверилац првог реда - као један од 13 радника који су остали у фабрици до краја, успео сам да наплатим 10 плата, али ми дугују још 22 са каматама. Узалуд ми је што имам извршне пресуде када не могу да их наплатим. Премијер Александар Вучић је 23. јула у Нишу рекао да Влада има две милијарде за исплату потраживања према радницима, али од тада ништа није учињено - јада се Нешић.

Он каже да је Вучићу упутио молбу да дође на протест радника 18. јануара и да радницима каже када ће добити паре.

- Око 4.000 радника у Нишу има потраживања из радног односа у износу од 200.000 динара па до шест и више милиона. Бар двадесетак мојих колега из предузећа има потраживања већа од два милиона. Многи имају и пресуде суда у Стразбуру. Са друге стране, многи су у тешкој ситуацији због лоше материјалне ситуације и дугова. Ако Вучић не дође, немам други избор него да почнем штрајк глађу - каже Нешић.

И за данас у 10 часова заказан је један протестни скуп пред Градском кућом на којем ће бивши радници МИН, ЕИ, „Грађевинара“, „Ђуке Динић“ и других фирми затражити исплату заосталих зарада.

Коментара: 0


#   исплата   радници   Александар Вучић   протест   социјална помоћ   држава   дуг   градска кућа   плата   МИН   штрајк глађу   протест радника   Грађевинар   Зоран Нешић   МИН специјална возила   заостатак  
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима