Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сутра се завршава попис становништва - хоће ли бити продужетка...

Bookmark and Share

30.10.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Рок за завршетак пописа истиче сутра. До сада је, према подацима Завода за статистику, пописано више од 90 одсто становништва. Да ли ће пописивачи успети да прикупе све информације о грађанима и на време заврше посао и када ћемо сазнати резултате пописа о томе је за РТС говорила помоћница директора републичког Завода за статистику Снежана Лакчевић.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Од почетка октобра 15.000 пописивача је на терену. 

Снежана Лакчевић помоћница директора републичког Завода за статистику наводи да је до сада пописано више од шест милиона и сто хиљада грађана Републике Србије.

- Око три милиона и триста хиљада станова и око два милиона и триста хиљада домаћинстава. Овим темпом ми ћемо попис завршити у планираном року, стим да поучени искуством пописа из 2011. године остављамо могућност да уколико буде потребе попис продужимо за неколико дана. Наиме, 2011 године велики број грађана нас је последњег и претпоследњег дана пописивања позвао тврдећи да нису пописани, и ми смо тада попис продужили за пет дана али само у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Где посао није завршен?

- С обзиром на то да попис још увек траје, дакле, ми завршавамо 31. октобра, у понедељак у 20 часова, одговор Вам могу дати у уторак, првог новембра.

Шта је највише збуњивало грађане и каква су искуства пописивача са терена?

- Од бројних питања које су наши грађани упућивали методолозима, нашим службама, у инфо центру, издвојила бих једно, а то је да су најшечће били збуњени грађани који живе на адреси која се разликује од адресе која је у њиховој личној карти односно на којој имају пријављено пребивалиште.

Ми смо их увек тада саветовали то је наш принцип - да грађани треба да се попишу само на адреси на којој живе, са члановима своје породице односно на адреси на којој проводе свој дневни, ноћни одмор, да се попишу у стану из којег одлазе на посао, у школу и слично.

Што се тиче пописивача, углавном су позитивна искуства. Неретко су наши пописивачи дочекани слаткишима, соком, кафом али морам да кажем да је било неки пут и непримерених тонова и речи, али то је очекивано за овако велике акције.

Да ли је било оних грађана који су одбијали да се попишу и јесте ли писали казне?

- Свакако да је било грађана који су одбијали да се попишу. Међутим, највећи број таквих случајева смо решили, након изласка пописне комисије на терен и након што су инструктори и чланови пописне комисије обавили разговор са грађанима.

Међутим, остао је известан број грађана који поред свега не желе да се попишу, и у тим ситуацијама ми морамо да покрренемо у складу са процедуром о покретању прекршајног поступка ту процедуру, а она захтева од пописне комисије пре свега да сачине запсиник и да га упуте Заводу за статистику, који након обраде захтева прослеђује га надлежном суду.

Када можемо да очекујемо прве резултате?

- Први резултати у складу са Законом о попису биће објављени тридесет дана након завршетка теренске реализације пописа, али то су само први резултати о укупном броју пописаних лица, домаћинстава и станова. Коначне резултате пописа објављиваћемо сукцесивно од априла 2023. до јуна 2024.

Попис траје још сутра. Грађани који нису пописани требало би да провере поштанско сандуче или да потраже обавештење на улазу зграде/куће. Можда су пописивачи били на адреси, али нису никог затекли. Коначне резултате пописа сазнаћемо почетком следеће године.


#   Завод за статистику   Попис становништав   Попис становништва 2022
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима