Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све чешће се говори о увођењу ковид пасоша, какав је став СЗО

Bookmark and Share

12.02.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже за РТС да се ситуација са короном глобално смирује, али да се још увек морамо придржавати мера.

Фото: screenshot
Фото: screenshot

Маријан Ивануша је, говорећи о евентуалном увођењу ковид пасоша, рекао да је став СЗО о тој теми јасан: "Нема услова за увођење пасоша јер нема довољно научних доказа који би потврдили да вакцина спречава асимптоматску заразу и пренос са заражене на незаражену особу".

Гостујући у Дневнику РТС-а, навео је да јавне здравствене мере треба да се базирају на струци а не да буду предмет геополитичких одлука.

Објашњава да се мера и даље треба придржавати иако је вакцинација у току. У том контексту споменуо је државу Израел која је вакцинисала првом дозом две трећине становника, али има и највише заражених на сто хиљада становника.

"То јесте велики изазов, јако је тешко свим људима, дуго траје пандемија, вакцина доноси нову наду и почетком вакцинације се људи брзо и лако опусте. Видимо светло на крају тунела али морамо да испратимо мере – маска, дистанца, још пар месеци док се не стекне колективни имунитет", наглашава Иваншуа.

Указује да се глобално ситуација са короном мало смирила, не погоршава, али и даље има много новооболелих а у појединим државама се бројке и повећавају.

"Пажљиво посматрамо нове типове вируса, још увек требамо испратити све превентивне мере. Ако не испратимо мере, можемо очекивати следећи талас који може бити лош", нагласио је Ивануша гостујући у Дневнику РТС-а.

Подсећа да је СЗО дала привремене дозволе за употребу вакцине "Фајзера" и "Модерне", што је уобичајено током ванредних ситуација као што је ова пандемија.

"Очекујемо и за 'Астра Зенеку', то би омогућило да Србија добије 'Астра Зенеку' путем Ковакс иницијативе. У прегледу је и документација кинеских произвођача 'Синовака' и 'Синофарма', у току је инспекција производње, одлуку очекујемо у марту. Руски произвођач је проследио документацију", навео је директор канцеларије СЗО у Србији.

Када је реч о најављеној производњи руске вакцине "спутњик" на Торлаку, Ивануша је навео да је то јако важно за Торлак и да је СЗО укључена у преговоре.


#   имунитет   пасош   Светска здравствена организација   Коронавирус   ковид пасош   Маријан Ивануша
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима