Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уводе се ковид пропуснице од суботе

Bookmark and Share

20.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Од суботе 23. октобра, од 22 часа, уводимо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, изјавила је премијерка Брнабић након седнице Кризног штаба.

Уводе се ковид пропуснице од суботе

Епидемиолошка ситуација је и даље катастрофална, истакла је премијерка после седница Кризног штаба и додала да непоштовање мера сви виде и нико не реагује, због чега се кренуло у пооштрену контролу.

Навела је да је до сада прву дозу вакцине примило 54,6 одсто пунолетних особа, другу 52,5 процента, трећу дозу око 15 одсто.

"То се односи на све угоститељске објекте и биће ковид пропуснице обавезне у ресторанима, кафићима, баровима и свим сличним објектима након 22 сата од суботе, 23. октобра, тако да нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице", рекла је Брнабићева на конференцији за медије после седнице Кризног штаба.

Рекла је да је било проблема око фотографија на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

Премијерка је изјавила да се ковид сертификати уводе за боравак у угоститељским објектима после 22 сата зато што у то време има много више људи у затвореном, више музике и више контаката него у 9 сати.  

Брнабићева је најавила да ће Влада одлуку о увођењу ковид пропусница усвојити сутра на редовној седници.

Ковид пропуснице и за свадбе и друга весеља после 22 сата

Премијерка Србије изјавила је да ће ковид пропуснице важити и за свадбе и друга весеља организована у затвореном након 22 часа.

"Ова мера укључује и свадбе. Ако неко жели да има свадбу на отвореном, може и не треба ковид пропусница. Ако неко жели да има свадбу у затвореном и да је заврши пре 22 часа, за то такође не треба ковид пропусница. Међутим, ако неко жели да има свадбу или рођендан у затвореном простору, након 22 часа, у угоститељском објекту, мора да има ковид пропусницу", изјавила је Брнабићева.

Додаје и да не морају сви који долазе на свадбу да буду вакцинисани, већ могу да се тестирају како би сви били безбедни.

На питање о томе шта предлаже медицински део Кризног штаба у вези са затварањем, Брнабићева је рекла да у медицинском делу штаба за то не постоји консензус јер је то, како каже, тешко питање. 

Ковид сертификати на папиру или у дигиталном формату

Премијерка Брнабић објаснила је да ковид пропуснице не подразумевају само доказ о вакцинацији, већ и пи-си-ар тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном коронавирусу не старију од седам месеци.

Рекла је да, када је реч о вакцинама - подразумева се да друга доза вакцине није дата пре више од 210 дана, односно пре седам месеци.

"За странце је потребан дигитални ЕУ сертификат или сертификат оне земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата. Надамо се да ће ово поспешити вакцинацију. Ово је нама једини начин да победимо коронавирус", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона.

"Ковид редар ће скенитрати QR код који показује да ли је сертификат валидан", рекла је Брнабићева и додала да ће чланови Кризног штаба држати предавања у школама и на факултетима.

Како каже, ако имате велику скепсу према вакцинацији, то није проблем само за епидемију коронавируса, већ и за вакцинацију од других болести, које су нестале али би зато могле да се врате.

"Вакцина је највећа тековина савремене медицине и науке. Крећемо од суботе и молим све да због себе и ближњих, али и младих људи, поштују мере. Да носимо маске у затвореном, на отвореном када нема дистанце и да се вакциништемо. Вакцинација, вакцинација, вакцинација", закључила је Брнабићева.  

 


#   Ана Брнабић   фотографије   кризни штаб   Коронавирус   ковид пасош   ковид пропусница
@anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима