Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uvode se kovid propusnice od subote

Bookmark and Share

20.10.2021. RTS, Južna Srbija Info

Od subote 23. oktobra, od 22 časa, uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, izjavila je premijerka Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Uvode se kovid propusnice od subote

Epidemiološka situacija je i dalje katastrofalna, istakla je premijerka posle sednica Kriznog štaba i dodala da nepoštovanje mera svi vide i niko ne reaguje, zbog čega se krenulo u pooštrenu kontrolu.

Navela je da je do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenta, treću dozu oko 15 odsto.

"To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote, 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice", rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije posle sednice Kriznog štaba.

Rekla je da je bilo problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Premijerka je izjavila da se kovid sertifikati uvode za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 sata zato što u to vreme ima mnogo više ljudi u zatvorenom, više muzike i više kontakata nego u 9 sati.  

Brnabićeva je najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti sutra na redovnoj sednici.

Kovid propusnice i za svadbe i druga veselja posle 22 sata

Premijerka Srbije izjavila je da će kovid propusnice važiti i za svadbe i druga veselja organizovana u zatvorenom nakon 22 časa.

"Ova mera uključuje i svadbe. Ako neko želi da ima svadbu na otvorenom, može i ne treba kovid propusnica. Ako neko želi da ima svadbu u zatvorenom i da je završi pre 22 časa, za to takođe ne treba kovid propusnica. Međutim, ako neko želi da ima svadbu ili rođendan u zatvorenom prostoru, nakon 22 časa, u ugostiteljskom objektu, mora da ima kovid propusnicu", izjavila je Brnabićeva.

Dodaje i da ne moraju svi koji dolaze na svadbu da budu vakcinisani, već mogu da se testiraju kako bi svi bili bezbedni.

Na pitanje o tome šta predlaže medicinski deo Kriznog štaba u vezi sa zatvaranjem, Brnabićeva je rekla da u medicinskom delu štaba za to ne postoji konsenzus jer je to, kako kaže, teško pitanje. 

Kovid sertifikati na papiru ili u digitalnom formatu

Premijerka Brnabić objasnila je da kovid propusnice ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i pi-si-ar test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu ne stariju od sedam meseci.

Rekla je da, kada je reč o vakcinama - podrazumeva se da druga doza vakcine nije data pre više od 210 dana, odnosno pre sedam meseci.

"Za strance je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo koronavirus", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona.

"Kovid redar će skenitrati QR kod koji pokazuje da li je sertifikat validan", rekla je Brnabićeva i dodala da će članovi Kriznog štaba držati predavanja u školama i na fakultetima.

Kako kaže, ako imate veliku skepsu prema vakcinaciji, to nije problem samo za epidemiju koronavirusa, već i za vakcinaciju od drugih bolesti, koje su nestale ali bi zato mogle da se vrate.

"Vakcina je najveća tekovina savremene medicine i nauke. Krećemo od subote i molim sve da zbog sebe i bližnjih, ali i mladih ljudi, poštuju mere. Da nosimo maske u zatvorenom, na otvorenom kada nema distance i da se vakciništemo. Vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija", zaključila je Brnabićeva.  

 


#   Ana Brnabić   fotografije   krizni štab   Koronavirus   kovid pasoš   kovid propusnica
@anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima