Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све више деце у Власотинцу - скоро 50 одсто више првака него прошле године

rssBookmark and Share

Власотинце 12.09.2021. Светлана Панић-Цонић РТС

Првог септембра на подручју општине Власотинце у школске клупе села су 252 првака, готово 50 одсто више него прошле године. Првака је највише у самом Власотинцу, али пуније су и неке сеоске школе. Захваљујући непрекидним улагањима услови у свим школама су добри. Приоритет је обезбедити довољно места у вртићима на које чека више од 250 малишана.

Фото: Општина Власотинце
Фото: Општина Власотинце

„Прво химну смо научили наше Србије, па смо учили у овој свесци", каже Немања Стаменковић, првак из Шишаве код Власотинца.

У школи у Шишави клупе пуне. У једном кутку 4 ученика другог разреда. С друге стране знатно бројнији прваци. Лепше за дружење, али и за рад. Учитељ Љубиша не крије радост.

„За разлику од прошле године имамо доста више ученика и право је задовољство радити и атмосфера је заиста радна", каже Љубиша Станковић, учитељ у Шишави.

Школа на међи два пространа села закорачила је у боље дане.

„Имамо десет полазника у првом разреду", каже Владислав Горуновић, директор ОШ „Браћа Миленковић" у Шишави. И додаје: "Тако ће бити и наредне године, и оне друге године тамо, надамо се нећемо више имати смањење броја ђака и технолошке вишкове."

Чувено по производњи раног поврћа, лепим кућама и бројним пластеницима Стајковце за децу не брине. Ни за младе који одавде не одлазе.

„Одавде сам, овде сам се удала, имам двоје деце", каже Маја Петровић из Стајковца. А на питање јесу ли пуне куће младих у Стајковцу, одговара: "Јесу, баш их је доста."

Учионица и овде пуна. Ври од првака, десет их је више него лане.

Учитељица у Стајковцу Стојанка Јовић, каже: „Прошле године је било 13, сад их је 23, ја сам имала 21, отишли су у петом разреду."

Препуни су и вртићи. На локалној самоуправи је да ђацима обезбеди добре услове и довољно места за све малишане.

„Претходних година на територији општине Власотинце уложено је више од 350 милиона динара у сарадњи са републичким органима у школске и објекте предшколске установе. Сада је неопходна помоћ за реконструкцију и доградњу још једног вртића јер на листи чека још 250-оро деце", наводи Братислав Петровић, председник општине Власотинце.

Тако ће уз Власотинце веће капацитете добити и вртић у Стајковцу где ће се реконструисати и зграда школе. Радови крећу и на замени кровова у 4 сеоске школе.


#   Власотинце   наталитет   демографија   прваци   основци   упис   школска година   Маја Петровић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима