Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sve više dece u Vlasotincu - skoro 50 odsto više prvaka nego prošle godine

rssBookmark and Share

Vlasotince 12.09.2021. Svetlana Panić-Conić RTS

Prvog septembra na području opštine Vlasotince u školske klupe sela su 252 prvaka, gotovo 50 odsto više nego prošle godine. Prvaka je najviše u samom Vlasotincu, ali punije su i neke seoske škole. Zahvaljujući neprekidnim ulaganjima uslovi u svim školama su dobri. Prioritet je obezbediti dovoljno mesta u vrtićima na koje čeka više od 250 mališana.

Foto: Opština Vlasotince
Foto: Opština Vlasotince

„Prvo himnu smo naučili naše Srbije, pa smo učili u ovoj svesci", kaže Nemanja Stamenković, prvak iz Šišave kod Vlasotinca.

U školi u Šišavi klupe pune. U jednom kutku 4 učenika drugog razreda. S druge strane znatno brojniji prvaci. Lepše za druženje, ali i za rad. Učitelj Ljubiša ne krije radost.

„Za razliku od prošle godine imamo dosta više učenika i pravo je zadovoljstvo raditi i atmosfera je zaista radna", kaže Ljubiša Stanković, učitelj u Šišavi.

Škola na međi dva prostrana sela zakoračila je u bolje dane.

„Imamo deset polaznika u prvom razredu", kaže Vladislav Gorunović, direktor OŠ „Braća Milenković" u Šišavi. I dodaje: "Tako će biti i naredne godine, i one druge godine tamo, nadamo se nećemo više imati smanjenje broja đaka i tehnološke viškove."

Čuveno po proizvodnji ranog povrća, lepim kućama i brojnim plastenicima Stajkovce za decu ne brine. Ni za mlade koji odavde ne odlaze.

„Odavde sam, ovde sam se udala, imam dvoje dece", kaže Maja Petrović iz Stajkovca. A na pitanje jesu li pune kuće mladih u Stajkovcu, odgovara: "Jesu, baš ih je dosta."

Učionica i ovde puna. Vri od prvaka, deset ih je više nego lane.

Učiteljica u Stajkovcu Stojanka Jović, kaže: „Prošle godine je bilo 13, sad ih je 23, ja sam imala 21, otišli su u petom razredu."

Prepuni su i vrtići. Na lokalnoj samoupravi je da đacima obezbedi dobre uslove i dovoljno mesta za sve mališane.

„Prethodnih godina na teritoriji opštine Vlasotince uloženo je više od 350 miliona dinara u saradnji sa republičkim organima u školske i objekte predškolske ustanove. Sada je neophodna pomoć za rekonstrukciju i dogradnju još jednog vrtića jer na listi čeka još 250-oro dece", navodi Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

Tako će uz Vlasotince veće kapacitete dobiti i vrtić u Stajkovcu gde će se rekonstruisati i zgrada škole. Radovi kreću i na zameni krovova u 4 seoske škole.

Komentara: 0


#   Vlasotince   natalitet   demografija   prvaci   osnovci   upis   školska godina   Maja Petrović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima