Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свечана академија и додела одликовања поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије

rssBookmark and Share

17.11.2017. Јужна Србија Инфо

У оквиру прославе Дана вида Копнене војске и Дана рода пешадије, у нишком Дому војске синоћ је одржана свечана академија којој су присуствовали изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин, начелник Љубиша Диковић са сарадницима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Града Ниша..

Свечана академија и додела одликовања поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије

На почетку свечаности, прочитана је и честитка председника Републике Александра Вучића поводом Дана Копнене Војске и Дана пешадије.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, у свом обраћању, подсетио је на славну војничку историју српског народа и значај Топличког устанка који је њен важан део.

- Нажалост од тадашњих до данашњих генерација, страдамо поново, бомбардују нас, а ми завршавамо трагично. Само у Другом светскм рату два пута смо бомбардовани, од непријатеља и од савезника. У НАТО агресији – 78 дана. Када дође до рата, ми се сетимо Бога и Војске. Ако би се Бога и Војске чешђе сетили пре рата, постоји могућност да не дође до рата. Сваки официр или подофицир, грађанин и цивил, који је у рату изгубио или имао рањеног војника, неко коме је страдао брат, друг или пријатељ, никада рат пожелети неће, јер рат не доноси срећу никоме – нагласио је генерал Симовић додајући да сви они који носе војничку униформу увек требају да буду спремни за рат, и ако треба на жртвовање.

Према његовим речима, припадници Копнене војске достојанствено дочекују свој Дан и Дан пешадије поносни на своје претке и срећни што им је Бог дао прилику да осећају и воле српску Војску, да буду увек са њом, српску војску која се сада модернизује, жељни и даље модерног наоружања, свесни политичко безбедносне ситуације у држави, жељни бољег стандарда који деле заједно са грађанима Србије и одлучни да остану део строја који је гарант мира и безбедности Србије и Балкана.

- Копнена војска Војске Србије је војска свих грађана Србије без обзира на верску, националну и политичку припадност. Она се бави својом струком и од прошлог до овог празника Копнена војска је извршила 3.951 гађање наоружањем којим располаже, извела 153 вежбе различитог нивоа од чете до бригаде и 13 мултинационалних вежби у иностранству и земљи, а њени инжињерци поправили су 120 километара пута и били уз грађане Србије током године у многим недаћама које су их задесиле – поручио је генерал Симовић додајући да припадници Копнене војске храбро стоје поред заставе Републике Србије и у Копненој зони безбедности и у мировним мисијама широм света.

У уметничком делу вечерашње свечаности, наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, драмски уметници нишког Народног позоришта и бројни вокални солисти.

Церемонија свечаног уручења одликовања, које је председник Републике Србије доделио припадницима Министарства одбране и Војске Србије, поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије одржана је данас у Дому Војске Србије у Нишу.

Одликовања


Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је 49 припадника Министарства одбране и Војске Србије за изузетне заслуге и резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије.

Дан Копнене војске и Дан пешадије прослављају се 16. новембра у спомен на дан када је, 1914. године, почела битка у којој је српска војска извојевала своју највећу победу – Колубарска битка. Носилац борбених дејстава српске војске у току ове битке било је једанаест пешадијских и једна коњичка дивизија, подржаних са 426 артиљеријских оруђа. ‘
 

Коментара: 0


#   Александар Вучић   Александар Вулин   Дом Војске   Љубиша Диковић   Никола Селаковић   Станислав Бинички   Дан Копнене војске   Колубарска битка   Милосав Симовић   Копнена војска   Команда копнене војске Србије   Дан пешадије   Војска Србије
@avucic @VulinAleksandar @selakovicnikola @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима