Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svečana akademija i dodela odlikovanja povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije

rssBookmark and Share

Niš 17.11.2017. Južna Srbija Info

U okviru proslave Dana vida Kopnene vojske i Dana roda pešadije, u niškom Domu vojske sinoć je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Ljubiša Diković sa saradnicima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Grada Niša..

Svečana akademija i dodela odlikovanja povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije

Na početku svečanosti, pročitana je i čestitka predsednika Republike Aleksandra Vučića povodom Dana Kopnene Vojske i Dana pešadije.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, u svom obraćanju, podsetio je na slavnu vojničku istoriju srpskog naroda i značaj Topličkog ustanka koji je njen važan deo.

- Nažalost od tadašnjih do današnjih generacija, stradamo ponovo, bombarduju nas, a mi završavamo tragično. Samo u Drugom svetskm ratu dva puta smo bombardovani, od neprijatelja i od saveznika. U NATO agresiji – 78 dana. Kada dođe do rata, mi se setimo Boga i Vojske. Ako bi se Boga i Vojske češđe setili pre rata, postoji mogućnost da ne dođe do rata. Svaki oficir ili podoficir, građanin i civil, koji je u ratu izgubio ili imao ranjenog vojnika, neko kome je stradao brat, drug ili prijatelj, nikada rat poželeti neće, jer rat ne donosi sreću nikome – naglasio je general Simović dodajući da svi oni koji nose vojničku uniformu uvek trebaju da budu spremni za rat, i ako treba na žrtvovanje.

Prema njegovim rečima, pripadnici Kopnene vojske dostojanstveno dočekuju svoj Dan i Dan pešadije ponosni na svoje pretke i srećni što im je Bog dao priliku da osećaju i vole srpsku Vojsku, da budu uvek sa njom, srpsku vojsku koja se sada modernizuje, željni i dalje modernog naoružanja, svesni političko bezbednosne situacije u državi, željni boljeg standarda koji dele zajedno sa građanima Srbije i odlučni da ostanu deo stroja koji je garant mira i bezbednosti Srbije i Balkana.

- Kopnena vojska Vojske Srbije je vojska svih građana Srbije bez obzira na versku, nacionalnu i političku pripadnost. Ona se bavi svojom strukom i od prošlog do ovog praznika Kopnena vojska je izvršila 3.951 gađanje naoružanjem kojim raspolaže, izvela 153 vežbe različitog nivoa od čete do brigade i 13 multinacionalnih vežbi u inostranstvu i zemlji, a njeni inžinjerci popravili su 120 kilometara puta i bili uz građane Srbije tokom godine u mnogim nedaćama koje su ih zadesile – poručio je general Simović dodajući da pripadnici Kopnene vojske hrabro stoje pored zastave Republike Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti i u mirovnim misijama širom sveta.

U umetničkom delu večerašnje svečanosti, nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, dramski umetnici niškog Narodnog pozorišta i brojni vokalni solisti.

Ceremonija svečanog uručenja odlikovanja, koje je predsednik Republike Srbije dodelio pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije održana je danas u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Odlikovanja


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je 49 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na dan kada je, 1914. godine, počela bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu – Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa. ‘
 

Komentara: 0


#   Niš   Aleksandar Vučić   Aleksandar Vulin   Dom Vojske   Ljubiša Diković   Nikola Selaković   Stanislav Binički   Dan Kopnene vojske   Kolubarska bitka   Milosav Simović   Kopnena vojska   Komanda kopnene vojske Srbije   Dan pešadije   Vojska Srbije
@avucic @VulinAleksandar @selakovicnikola @


 


[ Dodaj komentar ]