Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu otvoren Muzej Kopnene vojske sa Spomen sobom

rssBookmark and Share

Niš 27.02.2018. Južna Srbija Info

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obišli su juče Spomen sobu Komande Kopnene vojske u Nišu.

U Nišu otvoren Muzej Kopnene vojske sa Spomen sobom

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je Vojska Srbije čuvar najviših vrednosti u našem narodu, čuvar vrednosti slobode, slobode zbog koje srpski narod i postoji.

- Na ovakvim mestima možete da vidite kako se za slobodu živelo, kako se zbog slobode živelo i zašto srpski narod ima sve razloge da bude samo ponosan na svoju istoriju. Mi smo ponosni na svakog svog ratnika, ponosni na svakog onog ko je svoju domovinu branio, ko je čuvao, ponosni na baš svakog vojnika, svakog starešinu, ponosni na sve one koji su u najtežim trenucima dokazali kako se zemlja čuva i kako se zemlja voli. Vojska Srbije je čuvar najviših vrednosti, čuvar slobode – poručio je ministar Vulin.
 
Načelnik Generalštaba general Diković čestitao je svim pripadnicima Kopnene vojske, na čelu sa komandantom, generalom Simovićem, na ovekovečenom jedinstvenom spomeniku srpske državnosti, srpske kulture i duhovnosti i srpske tradicije.

- Ovo samo možemo videti ovde, na ovom mestu i zaista, impresivni prikaz istorije srpskog naroda, sa svim onim što se dešavalo, a važno je pamćenja i važno je pomena i dug prema svima koji su gradili tu istoriju i veliki zalog za buduće generacije – naglasio je general Diković.
 
Govoreći o značaju ovog poduhvata, general Simović je istakao da su pripadnici Kopnene vojske formirali i izgradili Spomen sobu, koja je deo Muzeja Kopnene vojske i niškog garnizona.

- Po ugledu na Spomen sobu u Vranju, moji saradnici i ja zaronili smo u jedan rudnik i iz njega izvukli zlato. Napravili smo nešto na šta smo ponosni, pre svega zbog poginulih, njihovih porodica i svih generacija oficira, podoficira, civilnih lica i vojnika koji su bili u ovoj zgradi, službovali u Nišu i celoj Srbiji – poručio je general Simović dodajući da su pripadnici Kopnene vojske bezmalo dve godine, radeći nakon radnog vremena, posvetili radu na formiranju Spomen sobe.
 
On je, takođe, naglasio da će za građane Spomen soba biti otvorena krajem sledećeg meseca.

Spomen sobu čini 29 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto 16.000 imena stradalih od Srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti. U Spomen sobi je, takođe, izloženo i više od 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

Obilazak je započet intoniranjem himne i minutom ćutanja za sve žrtve u ratovima na ovim prostorima, a večerašnjem otvaranju, uz pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave predsednik SG Rade Rajković, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, Srpske pravoslavne crkve, vladika Arsenije, Kluba admirala i generala, kao i predstavnici boračkih udruženja.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Aleksandar Vulin   Ljubiša Diković   Rade Rajković   Milosav Simović   Komanda kopnene vojske Srbije   Vojska Srbije   Vladika Arsenije   Spomen soba   Muzej Kopnene Vojske
@VulinAleksandar @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima