Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Колектив Гимназије "Стеван Сремац" у саопштењу са петицијом осуђује злонамерне коментаре у медијима и подржава директорку

rssBookmark and Share

Ниш 08.07.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Део колектива Гимназије "Стеван Сремац" упутио је петицију подршке својој директорици Вери Дујаковић, која је признала кривицу у недавној истрази Јавног тужилаштва за организовани криминал. Питање се поставља да ли оваква подршка заправо прави контрауслугу директорици која је признала кривицу.

Гимназија Стеван Сремац, Фото: Јужна Србија Инфо
Гимназија Стеван Сремац, Фото: Јужна Србија Инфо

У петицији, коју је потписало 65 од 80 и нешто запослених, наводи се:

„Оштро осуђујемо злобне и манипулативне наводе и коментаре у медијима којима се урушавају њен углед и углед наше школе.“

Даље се додаје да „стоје уз њено име, дело и интегритет“ и да је она својим радом „инспирисала, мотивисала и оснаживала и запослене и ученике“. Уверење колектива је да је Вера Дујаковић радила искључиво у интересу школе.

Вера Дујаковић, заједно са још пет особа, признала је кривицу. Против њих је укинута мера задржавања до 48 сати и није предложен притвор, јер за то није постојао законски основ.

Контрауслуга или искрена подршка?

Поставља се питање да ли петиција подршке, која је уследила након признања кривице, заправо може нанети штету директорици, упркос добрим намерама колектива. У светлу признања кривице, подршка колектива може бити схваћена као покушај оправдавања или минимизирања озбиљности кривичних дела.

Јавност и последице

Овакве ситуације често могу изазвати подељене реакције у јавности, где подршка може бити интерпретирана на различите начине. Важно је да се све стране сагледају како би се разумела комплетна слика и како би се избегле додатне контроверзе и неспоразуми.

Овај чланак истражује парадокс подршке колектива Гимназије "Стеван Сремац" својој директорици након њеног признања кривице, постављајући питање да ли таква подршка може имати негативне последице.

Да подсетимо..

Званично објављена имена ухапшених директора школа и декана: Шесторо признало кривицу 

Из Јавног тужилаштва за организовани криминал стигла је званична потврда имена декана и директора школа који су ухапшени у Нишу и Лесковцу. Након саслушања, шесторо њих је признало кривицу, док су Тужилаштво донело наредбу о спровођењу истраге против доскорашњег државног секретара Небојше Ранђеловића Нецера и власника Авенија система Мирослава Влајковића.

Запослени у Гимназији “Стеван Сремац” упутили су подршку својој директорки Вери Дујаковић, изражавајући незадовољство злобним и манипулативним наводима у медијима који, како наводе, урушавају њен углед и углед школе.

„Оштро осуђујемо злобне и манипулативне наводе и коментаре у медијима којима се урушавају њен углед и углед наше школе,“ стоји у саопштењу.

Додали су да стоје уз њено име, дело и интегритет, истичући да је Вера Дујаковић својим радом инспирисала, мотивисала и оснаживала и запослене и ученике, те да верују да је радила искључиво у интересу школе.

Признања и поступци

Кривицу су признали:

Мирослав Влајковић, власник Авенија система
Вера Дујаковић, директорка Гимназије “Стеван Сремац”
Драгиша Савић, декан Технолошког факултета у Лесковцу
Срђан Глишовић, декан Факултета заштите на раду у Нишу
Тијана Ранђеловић, директорка ОШ “Бранко Миљковић”
Јелена Декић (није наведено где ради)
Против њих је укинута мера задржавања до 48 сати, а притвор није предложен јер није постојао законски основ за то, наводи Тужилаштво.

Одбрана и притвор

Небојша Ранђеловић бранио се ћутањем, док је Бобан Раденковић, директор Основне школе “Јастребачки партизани” у Мерошини, негирао кривично дело. Ранђеловићу и Раденковићу је одређен притвор до 30 дана како не би утицали на сведоке.

Ранђеловић се терети за пет кривичних дела трговина утицајем, док се Влајковић терети за пет кривичних дела трговина утицајем, пет кривичних дела злоупотреба службеног положаја, као и за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Раденковић, Дујаковић, Савић, Глишовић и Ранђеловић терете се за једно кривично дело злоупотреба службеног положаја, док се Декић терети за пет кривичних дела злоупотреба службеног положаја.

 

 

 


#   Ниш   злоупотреба службеног положаја   Небојша Анђелковић   Гимназија Стеван Сремац   Бобан Раденковић   Бранко Миљковић   Небојша Ранђеловић   основна школа   трговина утицајем   Вера Дујаковић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима