Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Техничка школа Црна Трава: Бесплатан смештај и исхрана

rssBookmark and Share

Црна Трава 13.06.2014. Данило Коцић, МЦ Лесковац

Основци ових дана приводе крају своју осмогодишњу ђачку мисију и увелико се спремају у одабиру животног пута кроз средњешколско образовање.

Техничка школа Црна Трава: Бесплатан смештај и исхрана

Надлежно Министарство просвете понудило је широк спектар занимања која се могу уписати, али те могућности у малим срединама нема, што је свакако одређени хендикеп за ученике из малих варошица и општина.

Некада је Црна Трава као крај словила за колевку грађевинарства, али тај епитет је недавно избрисан, јер зузетно мало ученика исказивало жељу да похађа смер грађевинског техничара, што је било основни разлог да је руководство школе приморало да се одрекне аплицирања за школовањем ученика за занимање грађевинске струке.

Техничка школа са домом ученика ,,Милентије Поповић“ И наредне школске године уписаће два одељења, економске струке И одељење геодетског техничара.

Економски техничари у Црној Трави школују се дуже време, а од прошле године ученици стичу звање И геодетског техничара четвртог степена. У жељи да уписани ученици имају адекватне услове, јер хтели неки да признају или не признају, постојећа Техничака школа је једина ,,фирма“ у Црној Трави која ради пуним капацитетом.

-И наредне школске године у нашој школи у првом разреду биће уписани ученици који желе да се школују за звање економског И геодетског техничара. Одређена жал постоји што немамо ученике грађевинске струке, али реалност на терену и у времену у коме живимо приморала нас је да признамо стварност, а то је да нема довољногброја кандидата за смер грађевинске струке – вели Радоје Јовић, директор Техничке школе са Домом за ученике у Црној Трави.

Који је смештајни капацитет ваше Дома за ученике?

-Пројектовани капацитет дома је за 76 ученика. У школској години која је на измаку имали смо само половину испуњености дома.

Које су погодности које нудите ученицима који од јесени крену у вашој школи ?

 -У жељи да привућемо све већи број ђака за смер геодетског техничара одлучили смо да и ове године понудимо бесплатни смештај И исхрану за све ученике овог профила који се буду одлућили да дођу И буду наши суграђани у наредних четири школске године. Уз то имају бесплатне уџбенике образовног и стручног типа.

Да ли то значи да ту врсту привилегије немају ученици економског смера?

-Да, тако је. Али ученици економске струке који су лошег материјалног стања имају исти третман као и ученици геодетске струке. Иначе, корисници дома који имају сасвим пристојан конфор у дому за три дневна оброка плаћају само 5.400 динара на месечном нивоу, што се мора признати да су услови коришћења дома више него повољни.

Која је ваша порука будућим средњошколцима?

-Позивам их да дођу у нашу школу и наш град где имају максималне услове да заврше средње образовање, а да поред тога уживају у чистом ваздуху и лепотама црнотравског планинског краја - рекао нам је на крају разговора директор Радоје Јовић.

 

Коментара: 0


#   Црна Трава   техничка школа   економска школа     Радоје Јовић   Министарство просвете
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима