Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У новембру почињу радови на изградњи “Ауто-пута мира”

rssBookmark and Share

Ниш 30.09.2021. Јужна Србија Инфо

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у Доњем Међурову је потписан уговор и о изградњи прве фазе "Ауто-пута мира" на деоници Мерошина - Мерошина 1. Уговор су потписали директор ЈП “Коридори Србије”.

У новембру почињу радови на изградњи “Ауто-пута мира”

Александар Антић и директор огранка за грађевинске послове фирме Штрабаг Драган Ршумов.

Председник Вучић је најавио да ће радови на изградњи овог аутопута почети 1.новембра а уверен је да ће радови бити завршени у предвиђеном року. Након њене изградње остаје још 132 километара до Прешева.

“Оно што је данас потписано овде то је на чему захвалност дугујем председници Урсули фон дер Лајен, али и канцеларки Меркел. Реч је о Берлинском процесу и ономе  што смо се договарали још крајем 2014. и 2015.године а то је “Ауто-путу мира” између Београда и Приштине. Био сам много критикован у Београду и Србији због идеје о изградњи тог аутопута. Многи су се питали зашто се повезујемо са Албанцима и као што видите ја то не кријем. Мислим да је  тај ауто-пут од суштинског значаја и за Србију и за Албанце и за  наше будуће односе”, казао је Вучић.

Уговор који је сада потписан односи се на првих 5,5 километара пута од укупно 33 километара до Плочника односно Белољина.

“Укупна вредност радова на деоници од Ниша до Плочника  износи 255 милиона евра.И ту нам Европска унија плаћа 41 милион евра. То су за нас велике паре и велико им хвала на томе. Ауто-пут пролази кроз наше две релативно сиромашне општине у које  треба да доведемо инвеститоре, а они неће доћи ако нема ауто-пута. А онда морамо да доведемо и гас, морамо да решимо проблеме у индустријским зонама и тада ти људи могу да наставе да живе где су били и годинама”, казао је Вучић.

Деоница која ће почети да се гради 1.новембра обухвата шест тунела, 12 мостова, надвожњаке и подвожњаке. 
                    

 

 

 


#   Ниш   ЕУ   Александар Вучић   Медијана градска општина   Доње Међурово   Приштина   коридор 10   ауто-пут мира   Урсула фон дер Лајен
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима