Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић дочекао Урсулу фон дер Лајен на нишком аеродрому "Константин Велики", пре обилска радова на изградњи гасног интерконектора у Јелашници

rssBookmark and Share

Ниш 28.10.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић дочекао је председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на нишко аеродрому "Константин Велики", извештава РТС.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Председник Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обишли су радове на изградњи гасног интерконектора Србија - Бугарска у близини Нишке Бање, који би требало да буде завршен до септембра 2023. године. Председница Европске комисије позвала је Србију да се придружи ЕУ у заједничкој набавци гаса и најавила 160 милиона евра тренутне буџетске подршке.

Урсула фон дер Лајен: Позивамо Србију да нам се придружи у заједничкој набавци гаса

Диферсификација набаке гаса из више извора је од суштинске важности, поручила је председница Европске комисије.

Све што, каже, ЕУ ради, у то је укључен и Западни Балкан. "Шта један уради, то утиче на све остале. Ми смо енергетска унија", поручила је Фон дер Лајенова.

"Позивамо Србију да нам се придружи у заједничкој набавци гаса", поруила је председника Европске комисије.

Најавилa јe 160 милиона тренутне буџетске подршке.

"Мислим да је ово неопходно да би Србија, као и друге земље, могла да подржи угрожене делове друштва, како би изашли на крај са већим ценама енергената", истакла је Фон дер Лајенова.

Вучић: Помоћ ЕУ ће олакшати проблеме са којима се суочавамо

Председник Александар Вучић захвалио је Европској унији и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен лично на директној буџетској помоћи од 165 милиона евра које ће Србија добити због цене енергената.

"То је за нас огроман новац, можда за земље ЕУ није. Бескрајно хвала Вама, пореским обвезницима ЕУ на тој великој подршци. Умемо то да ценим. То за нас јесте велико и олакшаће проблеме са којима се суочавамо", рекао је Вучић.

Фон дер Лајенова о санкцијама Русији: Заједно можемо да бранимо заједничке принципе

Урсула фон дер Лајен је, упитана за политику санкција према Русији, рекла да се процес проширења ЕУ заснива на заслугама, и да је то у рукама земље која жели да се придружи.

"Напредак у реформама је веома важан, Србија је већ доста урадила, и радимо и даље заједно", истакла је председица ЕК.

Важно је, напомиње, ускладити се са заједничком спољном и безбедносном политиком, јер чланство у ЕУ значи делити исте вредности.

"Ми рачунамо на вас као на поузданог партнера, јер заједно можемо да бранимо заједничке принципе", поручила је Фон дер Лајенова.


#   Ниш   ЕУ   Александар Вучић   Јелашница   Гасовод Ниш-Димитровград   Урсула фон дер Лајен
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима