Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У прокупачком Музеју отворена изложба „Новац и банкарство у Топлици“

rssBookmark and Share

Прокупље 15.05.2023. Јужна Србија Инфо

У оквиру Националне недеље музеја, у Народном музеју Топлице је отворена изложба „Новац и банкараство у Топлици“, аутора историчара, музејског саветника Дарка Жарића и кустоса Маје Димић.

У прокупачком Музеју отворена изложба „Новац и банкарство у Топлици“

Занимљивост, везана за ову област јесте то да већина грађана Топлице није ни знала да прокупачки музеј има нумизматичку збирку, иако је она основана 1946. године, са самим  оснивањем ове установе културе.

-Примерци у збирци су набављени откупом и посредством дародаваца и проналаском случајних налазача, који се налазе на локалитетима на територији града. Данас нумизматичка збирка поседује 436 примерака у имусу и 343 примерка, у такозваној студијској збирци нумизматичког материјала, рекла је један од аутора изложбе, историчар кустос у Народном музеју Топлице Маја Димић.

Она је навела да, нумизматичка збирка, коју посетиоци могу да виде на овој изложби, поседује новац из римско- византијског периода, затим из 16, 17, и 18 и 19 века европских земаља и 18 и 19 века српског новца, који представља највећи део нумизматичке збирке Народног музеја Топлице.

-Поред самог новца који смо изложили, хтели смо да прикажемо да је 1965. године у Комбинату обојених метала у Прокупљу изрђивана рондела, полуфабрикант за прављење кованог новца, који се на даљу обраду слао у Ковницу Народне банке Југославије. Израда рондела је трајала све до осамдесетих година, када је пребачена у Горњи Милановац, а у Фабрици обојених метала је настављена производња трака за прављење новца, истакла је кустос Димић.

Она је нагласила да изложба садржи и паное на којима се налазе фотографије о банкарству у Топлици, односно о „прокупачкој банци“, која је постојала у периоду између два светска рата.

Изложбу су посетили и ученици Основне школе „Никодије Стојановић Татко“, а Славољуб Гвозденовић и Милан Лазић из одељења четвртог два, учитељице Оливере Ђорђевић, поклонили су Музеју новчанице, које ова установа културе није имала у својој збирци.

Изложбу је отворила већник за културу Града Прокупља Милица Ерић, а заинтересовани је могу погледати у наредних недељу дана.

Коментара: 0


#   Прокупље   Народни музеј Топлица   Милица Ерић   фотографије   Недеља музеја   Новац и банкарство
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима