Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U prokupačkom Muzeju otvorena izložba „Novac i bankarstvo u Toplici“

rssBookmark and Share

Prokuplje 15.05.2023. Južna Srbija Info

U okviru Nacionalne nedelje muzeja, u Narodnom muzeju Toplice je otvorena izložba „Novac i bankarastvo u Toplici“, autora istoričara, muzejskog savetnika Darka Žarića i kustosa Maje Dimić.

U prokupačkom Muzeju otvorena izložba „Novac i bankarstvo u Toplici“

Zanimljivost, vezana za ovu oblast jeste to da većina građana Toplice nije ni znala da prokupački muzej ima numizmatičku zbirku, iako je ona osnovana 1946. godine, sa samim  osnivanjem ove ustanove kulture.

-Primerci u zbirci su nabavljeni otkupom i posredstvom darodavaca i pronalaskom slučajnih nalazača, koji se nalaze na lokalitetima na teritoriji grada. Danas numizmatička zbirka poseduje 436 primeraka u imusu i 343 primerka, u takozvanoj studijskoj zbirci numizmatičkog materijala, rekla je jedan od autora izložbe, istoričar kustos u Narodnom muzeju Toplice Maja Dimić.

Ona je navela da, numizmatička zbirka, koju posetioci mogu da vide na ovoj izložbi, poseduje novac iz rimsko- vizantijskog perioda, zatim iz 16, 17, i 18 i 19 veka evropskih zemalja i 18 i 19 veka srpskog novca, koji predstavlja najveći deo numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Toplice.

-Pored samog novca koji smo izložili, hteli smo da prikažemo da je 1965. godine u Kombinatu obojenih metala u Prokuplju izrđivana rondela, polufabrikant za pravljenje kovanog novca, koji se na dalju obradu slao u Kovnicu Narodne banke Jugoslavije. Izrada rondela je trajala sve do osamdesetih godina, kada je prebačena u Gornji Milanovac, a u Fabrici obojenih metala je nastavljena proizvodnja traka za pravljenje novca, istakla je kustos Dimić.

Ona je naglasila da izložba sadrži i panoe na kojima se nalaze fotografije o bankarstvu u Toplici, odnosno o „prokupačkoj banci“, koja je postojala u periodu između dva svetska rata.

Izložbu su posetili i učenici Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“, a Slavoljub Gvozdenović i Milan Lazić iz odeljenja četvrtog dva, učiteljice Olivere Đorđević, poklonili su Muzeju novčanice, koje ova ustanova kulture nije imala u svojoj zbirci.

Izložbu je otvorila većnik za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić, a zainteresovani je mogu pogledati u narednih nedelju dana.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Narodni muzej Toplica   Milica Erić   fotografije   Nedelja muzeja   Novac i bankarstvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima