Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Narodnom Muzeju Toplice u Prokuplju izložba „Germansko koplje“ sa lokaliteta Hisar

rssBookmark and Share

Prokuplje 29.06.2023. Južna Srbija Info

Pomoćnica ministra Kulture Republike Srbije za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić posetila je Prokuplje i izložbu u Narodnom Muzeju Toplice „Germansko koplje“ posvećenu eksponatu pronađenom u arheološkim iskopavanjima 2021. godine na brdu Hisar u Prokuplju, za koje se pretpostavlja da potiče iz periode između 418. i 538. godine naše ere.

U Narodnom Muzeju Toplice u Prokuplju izložba „Germansko koplje“ sa lokaliteta Hisar

-Veoma je značajno to što Narodni Muzej Toplice radi svih ovih proteklih godina na istraživanju arheološkog nalazišta Hisar, a što je još važnije Ministarstvo kulture Republike Srbije to podržava, rekla je otvarajući izložbu „Germansko koplje“ u Prokuplju Danijela Vanušić pomoćnica ministra kulture Republike Srbije.

Ona je naglasila da je Ministarstvo kulture za konzervaciju  „germanskog koplja“ izdvojilo  blizu 700. 000 dinara i naglasila da je u proteklih  pet godina, kako u oblasti savremenog stvaralaštva, tako i u oblasti kulturnog nasleđa za različite projekte širom Srbije ministarstvo opredelilo oko  80 miliona dinara.

-Samo za projekte prokupačkih ustanova kulture ove godine, putem konkursa  opredeljeno je oko 7,5 miliona dinara, kazala je Vanušić.

Ona je istakla da je od velikog značaja dobra saradnja između lokalne samouprave i ljudi iz zaštite kulturnog nasleđa a sve  u cilju očuvanja zajedničkog „istorijskog blaga“ i dodala da je u tom cilju  potrebna i dobra saradnja lokalne samouprave i građana koji možda na svojim imanjima ili u kućama čuvaju značajne istorijske predmete.

-Stručnjaci prokupačkog Muzeja  zahvaljujući trudu , posvećenosti, stručnosti i pre svega ljubavi  uspeli su da pronađu na lokalitetu Hisar koji je veoma kompleksan, veliki broj arhefakata među kojima je najznačajnije „germansko koplje“ ,kao izuzetan i vredan predmet  i mogu da kažem da je to i jedini primerak koji je pronađen u svetu, podvukla je Danijela Vanušić.

-Ovaj vredan predmet koji je pronađen na području Prokuplja  oslikava kulturu, status i identitet pojedinca i širih kulturnih krugova i bogatstvo naroda koji je nekada davno boravio na ovim prostorima. Ujedno taj eksponat pronađen u našem gradu  baca novo svetlo i daje novi značaj i Narodnom Muzeju Toplice i  Prokuplju u istorijskom i arheološkom smislu, rekla  je član prokupačkog Gradskog veća zadužena za kulturu Milica Erić.

Ona je pozdravljajući goste iz Beograda  naglasila da Ministarstvu za kulturu Republike Srbije duguju veliku zahvalnost za finanasijsku podršku u realizaciji ovog značajnog projekta kao i na podršci  u realizaciji  drugih ne manje važnih projekata svih prokupačkih ustanova kulture.

Takođe je naglasila da je ulaganje u očuvanje kulturne baštine zalog za budućnost, jer čuvajući sećanje na prošlost i naše pretke čuvamo sebe, svoju istoriju i ostavljamo bogato nasleđe budućim generacijama.

Obraćajući se pomoćnici ministra za kulturu Danijeli Vanušić, Erić je rekla  da se poslednjih godina u Prokuplju mnogo toga uradilo na polju kulture i da se počev od 2017. kada je urađena nova postavka Topličkog ustanka u Muzeju, pa sve  do 2021.  kada je otvorena Spomen soba „Gvozdenom puku“, svake godine nešto važno i značajno radilo i gradilo. Ona je  podsetila da je 2021. godine Narodni Muzej Toplice odlikovan Sretenjskim ordenom „Karađorđeve zvezde 3, reda“ i da im je odren dodelio  lično predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Arheološki eksponat „germansko koplje„ pronađeno tokom radova na brdu Hisar na asfaltiranju ulice „Dr Aleksa Savić“ i parking prostora na Savićevcu, za koje je utvrđeno da je pripadalo vođi germanskog plemena Ostrogota, restaurirano je  sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.  Tokom 2022. i 2023. godine koplje je  podvrgnuto komplikovanim fizičko- hemijskim analizama i konzervatorsko –restauratorskim tretmanima koje je pratilo i  snimanje dokumentarnog  filma.

-Posle višedecenijske pauze počelo se sa arheološkim istraživanjima na lokalitetu brda Hisar pod rukovodstvom višeg kustosa našeg muzeja arheologa Sanje Crnobrnje, i zahvaljujući tome imamo priliku da vidimo ovako vredan arheološki eksponat kakvo je „germansko koplje“ ali i mnogo drugih eksponata koje imate priliku da vidite na našoj izložbi , rekla je direktorka Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić . Ona je ovom prilikom zahvalila i konzervatoru arheologu Vesni Roglić koja je učinila sve da koplje danas izgleda tako veličanstveno .

Ljiljana Krasić je istakla da Ministarstvo kulture Republike Srbije i lokalna samouprava u Prokuplju već treću godinu zaredom izdvajaju značajna sredstva za nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Hisar, i da su im  jako zahvalni jer su prepoznali značaj tog lokaliteta za očuvanje kulturne baštine Toplice i Srbije.


#   Prokuplje   Narodni muzej Toplica   Milica Erić   Ministarstvo kulture i informisanja   arheološko nalazište   Hisar (Prokuplje)   Germansko koplje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima