Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У селу Арбанашка после више деценија огласило се црквено звоно

rssBookmark and Share

Прокупље 22.08.2019. Јужна Србија Инфо

Обележавање хришћанског празника Преображења у прокупачком селу Арбанашка ове године биће уписано у историју, јер се после скоро 70 година у њему чуло црквено звоно. Овим поводом на сабору су присуствовали мештани Арбанашке, Товрљана, Крушевице, Трновог Лаза, Широких њива и других околних села, као и некадашњи становници ових крајева, који су дошли из многих градова широм Србије и дијаспоре.

У селу Арбанашка после више деценија огласило се црквено звоно

На свечаној литургији, која је тим поводом одржана, истакнуто је да је добро што се све већи број људи, а посебно млади, враћа својој вери, традицији, обичајима и цркви.

Парохијски свештеник цркве светог Архангела  Михаила и Гаврила у Конџељу Душан Гагић изјавио је да је Топлица света тачка где се налазе три манастира.

-У Конџељу и Ајдановцу имамо манастире, а изградња трећег, пре неколико месеци почела је и у засеоку Дубока долина у Арбанашки. Уз помоћ бога и народа, овде ће бити подигнут један велелепни свети храм, рекао је свештеник Гагић и додао да је овде недавно боравио и владика нишки Арсеније.

Према његовим речима оволики број људи из многих градова Србије, дијаспоре и околних села може да окупи само црква.

-Православни храмови увек су били уз народ, а народ уз своју цркву. Прошле године у обновљеној цркви након више од 50 година одржана је света литургија, када се такође окупио велики број људи. Ове године тај број је још већи, рекао је Гагић и додао да је задовољство што је овогодишњем обележавању Преображења присуствовало много  деце и младих људи из Новог Сада, Београда, Уба, Крагујевца, Вршца, Ниша, Крушевца и других градова наше земље и  иностранства.

Обележавању овог празника присуствовао је и члан Градског већа Прокупља задужен за комуналне делатности Филип Јовановић, који је истакао да је његов долазак у једном од најудаљенијих прокупачких села, знак да локална самоуправа води рачуна о свим становницима, без обзира на то где живе.

 

-Арбанашка је од Прокупља удаљена скоро 35 километара. У складу са својим овлашћењима и финансијским могућностима локална самоуправа настоји да побољша услове живота људи у сеоским срединама. Због тога планирамо да извршимо и санацију пута до цркве и манастира, чија је изградња у току, рекао је Јовановић.

 Познаваоци прилика у овом селу посебно су нагласили да је зачетник  изграње манастира породица Ковачевић, а да велике заслуге на самој обнови цркве има Цветко Чапрић.

-Пре више од пола века отишао сам из свог родног села. Са члановима своје породице договорили смо се да народу који је остао овде и онима који желе да се врате у свој родни крај, оставимо нешто што ће трајати вековима. Тако смо дошли на идеју о изградњи манастира, рекао је седамдесетпетогодишњи Јордан Ковачевић и додао да му је срце сада испуњено.

Он је нагласио да су у досадашњим радовима на чишћењу терена и изградњи темеља, чија површина износи 500 метара квадратних, учествовали многи мештани и некадашњи становници, овог села, који живе далеко од свог родног краја.

У богатом културно уметничком програму учествовао је прокупачки Дом културе, Црквени хор из Београда, гуслар Славко Кањевац из Широких њива, песник Илија Митровић из Земуна, чланови Удружења „Бели витезови“ из Београда, хармоникаш из Прокупља Драган Маслаковић,  КУД „Топлица“ и ученици издвојеног одељења ОШ „Светислав Мирковић Ненад“ из Мале Плане у Товрљану.

Коментара: 0


#   Прокупље   црква   Филип Јовановић   Нишка епархија   Преображење Господње   Арбанашка село
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима