Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У току израда нацрта "Алексиног закона"

rssBookmark and Share

13.11.2015. Драгана Сотировски, РТС

У току је израда нацрта тзв. Алексиног закона, који би требало да допуни неколико постојећих закона. Родитељи траже оштрије казне за просветне раднике и родитеље деце насилника, али и померање границе одгворности малолетника са 14 на 12 година.

У току израда нацрта "Алексиног закона"

Иницијатива је потекла из Ниша где су прошле недеље због наводног вршњачког насиља у једној тамошњој основној школи, родитељи исписали сина из школе.

 Роберто Стојановић, отац дечака каже да његов син три године трпи вербално и физичко насиље, које је на време пријављено надлежнима у школи, али да је, када је увидео да помоћи нема, одлучио да сину промени школу.

"Морам да признам детету да сам немоћан да му помогнем на било који начин, признајете да сте поптуно немоћни и да једино што можете да урадите је да га испишете из школе", каже Роберто Стојановић.

Родитељи тврде да нису имали дилему када им је син поменуо судбину Алексе Јанковића ученика исте нишке школе, Сретен Малденовић Мика, који је пре четири године, због вршњачког насиља извршио самоубиство.

"Нити директор, ни секретар, ни психолог, нико није покушао да ме у том спречи да каже-немојте, сачекајте, пожурилисте, пренаглилисте са одлуком, пренаглилисте...не, ништа, једноствано то је вашо право као родитеља и ми поштујемо вашу одлуку", додаје Стојановић.

Директорка основне школе је РТС-у у телефонском разговору рекла да је у току консултација школе са надлежном Школском управом овде у Нишу као и са надлежним Министарством просвете. Није крила да одређених проблема има, али, како је рекла, ти проблеми се решавају на нивоу одељења.

Мајка покојног Алексе подсећа да је због утврђених пропуста, у случају малог Алске, суд школу казнио са пола милиона, а тадашњу директрку са 50.000 динара, али да су сви одгворни и даље у просвети.

"Примамо свакодевно поруке забринутих родитеља који нам пишу своје случајеве из школа широм Србије. Алексин закон ће очистити просвету од људи који не воле децу и који не желе да помогну деци која трпе вршњачко насиље", каже Драгана Јанковић, мајка Алексе Јанковића.

Да би Скупштина разматрала Нацрт Алексиног закона, за недељу дана, од тренутка уласка у процедуру, мораће да се прикупи 30.000 потписа грађана.


#   школе   ученици   насиље   родитељи   Министарство просвете   нацрт закона   вршњачко насиље   Алекса Јанковић   Сретен Младеновић Мика ОШ   Алексин закон   Роберто Стојановић   Драгана Јанковић
@GagGagajanko @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима