Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Видео-игре као кокаин за дечје мозгове

rssBookmark and Share

24.11.2019. РТС

Већина родитеља итекако зна колико је тешко ограничити децу да користе телефоне, таблете, играју игрице. Недавно су родитељи неколико дечака из Канаде тужили компанију којa производи видео игрицe уз тврдњу да су њихова деца постала зависна.

Видео-игре као кокаин за дечје мозгове

Видео-игре штетне су исто као дрога - тако су недавно родитељи два дечака описали утицај дигиталног света на њихову децу.

Не као дрогу, али као зависност, видео-игре је означила Светска здравствена организација.

"С мозгом деце се манипулише. Деци се кроз видео-игре задовољавају одређене потребе које не могу задовољити свакодневном животу. Морамо имати у виду да се игрице лепе на психолошку основу, а имају ефекат на мозак као да узимају кокаин", каже Милан Радовановић из Саветовалишта "Ентера".

Шефица Дневне болнице Центра за нехемијску зависност Милица Репац каже да нехемијске зависности доводе до одређених физиолошких промена у функционисању централног нервног система.

Више од 77 одсто деце видео-игре игра из забаве, скоро 13 одсто због узбуђења, а 10 одсто јер из видео игрица, како кажу, могу нешто да науче.

Међутим, са појавом таблета и паметних телефона млађа популација је све угроженија - зависност се просечно јавља код једанаестогодишњака док је претходних година доња старосна граница била 16 година, упозоравају стручњаци.

"Зависност је онда када не може више да се контролише, када се прекомерно проводи време на мрежама и када се запостављају остале обавезе, када су деца мање ефикасна у школи", објашњава Милица Репац.

Од књиге акционе видео-игре одвајају 44 одсто деце у Србији, виртуелне стратегије 22 одсто, а спортске видео игре 19 одсто.

"Детету треба ограничити, то је оно на чему инсистирамо, али насилно одузимати компјутер и сличне ствари код особе која је формирала зависност, могу да доведу до низа негативних ефеката и да онда имамо већу штету него корист", истиче Милан Радовановић.

Милица Репац каже да се са млђим пацијентима раде породичне терапије и саветовање са родитељима.

Савет је и да дете не проведе више од трећине слободног времена за компјутером и да му се понуди нешто занимљивије.

Коментара: 0


#   деца   рачунари   зависници   видео игре
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима